TV K3

android aplikacija

instaliraj

Evropska komisija spremna za odlazak Britanije bez sporazuma

Evropska komisija spremna za odlazak Britanije bez sporazuma

Evropska komisija definisala je područja trgovine koja će biti pogođena ako Velika Britanija krajem marta napusti blok bez sporazuma, objavljeno je na sajtu EU.

Britanski kamioni neće imati prava da prevoze robu u EU, prevoz životinja biće kontrolisan, a Britanci koji putuju sa kućnim ljubimcima neće moći to da čine sa propusnicama EU.

Komisija je saopštila da je počela priprema plana u slučaju “Bregzita” bez sporazuma i najavila posebne mjere kako bi smanjila posljedice takvog razvoja događaja.

Cilj mjera Evropske komisije jeste da se ograniči poremećaj rada u određenim oblastima, kao što su finansije i transport.

“Mjere neće i ne mogu ublažiti sveukupne posljedice scenarija bez sporazuma”, navodi se u saopštenju Evropske komisije i dodaje da je izdvojeno osam područja, kao što su drumski saobraćaj i carina, kao i rad avio-kompanija.

Komisija je izdvojila sektore kao što su zaštita podataka, zdravlje životinja i biljaka, klimatska politika, ključni finansijski proizvodi i prava građana Velike Britanije koji žive u EU.

Brisel je saopštio da će aranžmani biti strogo vremenski ograničeni i da će trajati samo nekoliko mjeseci, a završiće se bez konsultacija sa Londonom.

Cilj mjera je da se zaštite članice EU od katastrofalnih aspekata “Bregzita”, ako ne bude postignut sporazum. /

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.