TV K3

android aplikacija

instaliraj

Evo za šta će BiH iskoristiti 165 miliona evra od MMF

Evo za šta će BiH iskoristiti 165 miliona evra od MMF

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao je danas, putem video-linka, 2. sjednicu Fiskalnog vijeća BiH.

Na sjednici je usvojeno pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Konstatovano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana sa MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije virusom korona, te da je suficit u posljednje dvije godine u prosjeku bio blizu 2 posto bruto domaćeg proizvoda.

Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit, zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazavanih pandemijom virusa korona.

Sredstva MMF-a će biti iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalno vijeće BiH razmatralo je i usvojio i Izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu, te Prijedlog budžeta Fiskalnog vijeće BiH za 2020. godinu.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell jutros je saopštio je da je MMF uz našu zemlju u ovim teškim vremenima krize.

(Klix)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.