TV K3

android aplikacija

instaliraj

Evo kako da znate jeste li alergični na seks

Evo kako da znate jeste li alergični na seks

Kao i sve druge alergije, seksualne alergije se javljaju kada nešto u okruženju dovodi do neuobičajenog reagovanja imunog sistema, ali u mnogim slučajevima je teško utvrditi te uzroke.

Alergijske reakcije tokom seksa se teško prepoznaju, jer neki od simptoma kao što su teško disanje, povećanje srčane frekvencije i znojenje se smatraju normalnim seksualnim “neželjenim efektima”.

Međutim, ako se ignorišu ili ne liječe, ove alergije mogu se pogoršati tokom vremena i trajno uticati na vaš seksualni život.

Klinički seksolog i gost Youtube serije “Sexplanations” Lindzi Do kaže da simptomi alergije na seks mogu biti:

– Teško disanje

– Svrab

– Koprivnjača

– Otok

– Pritisak u grudima

– Povraćanje

– Dijareja

– Osjećaj pečenja u vagini

– Pojavljivanje plikova

– Gubitak svijesti

Ovi simptomi mogu biti izazvani raznim stvarima iz okruženja, a ovih 7 stvari govore da je seks jedna od njih:

  1. Imate simptome alergije kad počnete da spavate sa nekim novim

Ako doživljavate simptome alergije kada ste prvi put sa novim partnerom, oni mogu biti izazvani tjelesnim tečnostima te osobe. Taj oblik alergije je poznatiji kao prekomjerna senzitivnost plazme (SPH).

“U suštini proteini u tečnosti izazivaju alergijsku reakciju, obično bol i svrab”, rekla je Lindzi Do za “Sexplanations”.

Ostali neželjeni efekti uključuju koprivnjaču, oticanje, stezanje u grudima, otežano disanje, vrtoglavicu i dijareju. SPH se smatra retkim, a od njega pati od 20.000 do 40.000 žena u SAD.

Za one koji misle da pate od SPH, Do preporučuje da se konsultuju sa ljekarom i da obavezno koriste kondom kako bi izbjegli kontakt s tjelesnim tečnostima.

“Alergije na tjelesne tečnosti su obično progresivne, tako da se simptomi pogoršavaju što je osoba više izložena alergenu”, rekla je ona.

  1. Osjećate se bolesno nakon orgazma

U nekim rijetkim slučajevima, muškarac može da ima alergijsku reakciju na svoju sopstvenu spermu, to stanje je poznatije kao sindrom post orgazmične bolesti (post orgasmic illness syndrome odnosno POIS).

POIS je definisan simptomima sličnim gripu, a koji nastaju neposredno nakon ejakulacije. Ti simptomi uključuju zapušeni nos, svrab u očima, bol u mišićima i grlu, glavobolju, iscrpljenost, grozničavost  i poteškoće u govoru.

“Istraživači koji su proučavali POIS nisu saglasni, ali mnogi od njih veruju da su se to dešava jer su neki muškarci alergični na svoju sopstvenu spermu”, rekla je Lindzi Do.

Prema istraživanju Univerziteta “Tulane” iz 2017. godine, bilo je samo 50 dokumentovanih slučajeva POIS-a, s obzirom da je stanje definisano tek 2002. godine.

“Trenutno ne postoji poznat tretman za POIS, najviše zbog rijetkosti ove bolesti”, rekao je Hoang Minh Tue, istraživač koji je ustanovio ovu bolest.

  1. Imate osjećaj svraba i peckanja poslije upotrebe kondoma

Prema američkom udruženju za alergiju na lateks, oko tri miliona ljudi u SAD je alergično na lateks. To je prirodna supstanca dobijena od gumenih stabala koja se koriste za proizvodnju široke palete predmeta – uključujući i mnoge seksualne proizvode.

“Lateks se nalazi u kondomima, rukavicama i mnogim drugim predmetima. Takođe se koristi i u nekim seksualnim igračkama i odjevnim predmetima, kao što možete zamisliti, alergija na lateks može biti prilično zabrinjavajuća”, kaže Lindzi Do.

Najčešći znaci da osoba može biti alergična na lateks je vaginalna iritacija, opekotine i svrab.

“Ako žena uvijek ima reakciju poslije seksa sa kondomima, i ako ona traje od jednog do četiri dana znači da je alergična na lateks. Pogotovo ako simptomi nisu prisutni drugačije ili nakon seksa bez kondoma”, kaže doktor Džonatan Šafir, ginekolog na na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Alergijske reakcije na lateks obično nestanu u roku od nekoliko dana i ne bi trebalo da se ponavljaju ako osoba prestane da koristi kondom od lateksa. Na sreću, postoji toliko drugih opcija da se oni izbjegnu.

  1. Osjećate neprijatnost nakon korišćenja novog lubrikanta

Postoji niz različitih lubrikanata na raspolaganju – ali kao kod kondoma, ambalaža ne pokazuje uvijek šta su njegovi sastojci.

“Lubrikanti koji imaju koji dodate arome i efekte hlađenja ili grijanja mogu imati veliki broj aditiva koji mogu da izazovu alergijsku reakciju u vašem organizmu”, kaže Lindzi Do.

Moguća nadražujuća sredstva uključuju reducente bola “benzokozin” i “lidokain”, dodatak za uzbuđivanje “L Arginin”, konzervanse “nitrozamin” ili “neoksil-9” kao i supstance za ubijanje sperme. Glicerin u lubrikantima takođe može izazvati alergijsku reakciju ili gljivične infekcije, što može izazvati slične simptome.

Najjednostavniji način da se utvrdi da li lubrikant izaziva alergiju je prekid njegove upotrebe i posmatranje da li simptomi nestaju.

  1. Simptomi se pogoršavaju nakon promjene vrste kontracepcije

Prema riječima doktorke Kirtli Parker Džons, sa Univerziteta u Juti, moguće je da imate alergijsku reakciju na sredstva za kontracepciju, ali to nije rezultat hormonskih promjena.

“Hormoni za kontracepciju su slični hormonima koji se prirodno nalaze u telu i malo je vjerovatno da ćete biti alergični baš na njih”, kaže Kirtli Parker Džons.

Međutim, ona kaže i da su neke žene alergične na druge sastojke u sredstvima za kontracepciju. Uobičajeni primjeri obuhvataju kontraceptivne pilule, etilen-vinil acetat u tečnostma za kontracepciju i barijum sulfat u kontraceptivnim implantatima.

Lindzi Do preporučuje obraćanje pažnje na neželjene efekte sredstva za koontracepciju kada počnete da ga koristite, tako da znate na šta treba da pazite.

  1. Primjećujete iritacije nakon promjene svoje seksualne rutine

Lindzi Do kaže da alergijska reakcija koja se javlja nakon seksa možda nije izazvana seksom, već nekim drugim alergenom sa kojim je osoba bila u kontaktu tog dana. Često to može biti hrana ili lijekovi.

“Dobro mjesto za početak istraživanja je da pratite šta se događa: koji su vaši simptomi i šta se desilo isto ili različito od dana bez alergijske reakcije. Možda niste alergični na seks, ali obrok koji ste jeli prije seksa ili lijekovi koje uzimate prave takve reakcije. To se može desiti čak i od sapuna kojim ste se tuširali prije seksa”, kaže Lindzi Do.

  1. Osjećate bol i osip nakon seksa

U nekim slučajevima bol ili neprijatnost tokom seksa su fiziološki odgovor na nešto psihološko, u medicini je to poznato kao “genitlni oklop” (genital armoring).

“Na primjer, nasilje u vezi, stid zbog seksualnosti ili nedostatak povjerenja u partnera mogu da izazovu upalu ili osip kao i svaka druga alergija. To je reakcija imunog sistema koji nastoji da potvrdi da nešto nije u redu”, kaže Lindzi Do.

(Telegraf.rs)

Komentarišite

Your email address will not be published.