TV K3

android aplikacija

instaliraj

EU: Za oporavak od poplava u BiH 41 milion evra

Evropska komisija usvojila je poseban paket mjera za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava u BiH za 2014. godinu, u vrijednosti 41 milion evra iz sredstava IPA dva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

EU: Za oporavak od poplava u BiH 41 milion evra

Osim prevencije poplava i upravljanja riječnim tokovima, posebne mjere za BiH 2014. uključuju dalju pomoć EU za saniranje stambenih objekata, malim i srednjim preduzećima, lokalnom ekonomskom razvoju na područjima pogođenim poplavama, podršku jačanju kapaciteta civilne zaštite u odgovoru na katastrofe i podršku u vidu bespovratnih sredstava lokalnim nevladinim organizacijama.

Ova pomoć predstavlja drugi dio paketa čija je vrijednost 85 miliona evra, za koje se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u julu.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da će nova sredstva doprinijeti u jačanju spremnosti zemlje i zaštite od sličnih događaja u budućnosti, te omogućiti nastavak trenutnih i svih budućih nastojanja EU u pružanju pomoći stanovništvu BiH u saniranju posljedica poplava.

On je podsjetio da je prioritet EU bila pravovremena i koordinisana pomoć lokalnim zajednicama u normalizaciji životnih uslova nakon katastrofalnih majskih poplava.

“Provođenje komponenti posebnih mjera 2014. koje se odnose na prevenciju poplava i upravljanja rijekama može početi samo nakon što svi nivoi vlasti u BiH usvoje akcioni plan, koji daje strateški okvir za koordinisan rad na ovom polju. Pozdravljamo činjenicu da je pokrenuta procedura za njegovo usvajanje”, napomenuo je Davidi.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.