Erdogan razgovarao sa Putinom o ofanzivi u Siriji

October 9, 2019, 1:26 pm

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarao je danas o svojim planovima o ofanzivi na sjeveroistok Sirije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako je saopštila kancelarija turskog predsjednika, Erdoan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da će planirana vojna akcija Ankare u regionu istočno od reke Eufrat “doprinijeti miru i stabilnosti” i takođe, ‘otvoriti put političkom procesu”’ u Siriji, prenio je AP.

Erdoan je dodao da je Ankara pridavala značaj zaštiti prava i interesa sirijskog naroda i da je Turska “poštovala konstruktivan stav” Rusije po tom pitanju.

Turska će obavijestiti sve o ofanzivi u Siriji

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu kazao je da će Turska obavijestiti sve relevantne države, uključujući i sirijsku vladu o planiranoj ofanzivi na sjeveroistok Sirije.

Govoreći na konferenciji za novinare u Alžiru, Čavušoglu je rekao da će operacija biti izvedena u skladu sa međunaronidm zakonom i da će jedina meta ofanzive biti ekstremisti u regionu, prenio je Reuters.

Turski ministar inostranih poslova je rekao da je Erdoan obavijestio američkog predsjednika Donalda Trampa tokom vikenda da će Ankara pokrenuti ofanzivu nakon što je Vašington zaustavio napore da stvori “sigurnu zonu” u tom regionu.

Izvor: Tanjug 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *