Erdogan pojačava kritike Briselu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pojačao je danas kritike prema EU, navodeći da Turska mora da ide svojim putem i poručio da će ponovo uvesti smrtnu kaznu, ukoliko tu mjeru usvoji parlament.

Erdogan pojačava kritike Briselu

Na ceremoniji otvaranja spomenika posvećenog za 250 poginulih tokom prošlogodišnjeg neuspjelog vojnog udara, Erdogan je optužio Brisel da “petlja” sa dugogodišnjom kandidaturom Turske za članstvo u EU.

“Stav EU je jasan, prošle su 54 godine i oni još petljaju”, navodi Erdogan, ističući da Brisel ne ispunjava data obećanja, od bezviznog režima do pomoći za sirijske migrante.

Prema njegovim riječima, Turska će riješti stvari za sebe, jer nema druge mogućnosti.

Odnosi Ankare sa Zapadom su zategnuti nakon što su evropske države izrazile uznemirenost zbog “čistki” nakon neuspjelog vojnog udara. Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendovano sa posla, a više od 50.000 privedeno zbog sumnje da su povezani sa imamom Fetulahom Gulenom, kojeg Ankara okrivljuje za neuspjeli puč.

Erdogan je najavio da će bez oklijevanja odobriti smrtnu kaznu, ukoliko u parlamentu bude glasano za povratak najstrože kazne.

“Ne zanima me šta Hans i DŽordž govore. Gledam šta Ahmet, Mehmet, Hasan, Husein, Ajša, Fatima i Hatidža kažu”, naveo je Erdogan.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.