TV K3

android aplikacija

instaliraj

Engleski više nije jezik pop kulture

Engleski više nije jezik pop kulture

Engleski više nije primarni jezik pop muzike, a alfa zvijezde poput Keti Peri, Tejlor Svift, Džastina Bibera ili Ledi Gage postaju ugrožene pred naletom novog zvuka.

Ove tvrdnje je javnosti rekao muzički kritičar Džon Karamanika na nedavno organizovanom podkastu za “New York Times” magazin. Ovaj kritičar je podsjetio javnost da su članovi boj benda BTS iz Koreje, kao i zvijezda iz Portorika, muzičar Ozuna, sa svojim albumima ušli unutar top 10 najboljih albuma u SAD.

“Sjećam se, kada sam vidio te podatke, rekao sam tada da je ovo potpuno novi pop zvuk. Ovo nisu čak ni podžanrovi originalne pop muzike, već potpuno novi muzički pravac”, istakao je Karamanika.

Upravo ovi umjetnici iz Koreje i Portorika uspjeli su da sruše jezičke barijere. Sastav BTS je trenutno najveći boj bend na svijetu. Muzičar Ozuna pjeva i repuje, javnosti predstavlja zvuk pod nazivom latin trap, a veoma uspješno interpretira i stari pop zvuk. Ovaj muzičar trenutno nosi titulu najstrimovanijeg izvođača na kanalu YouTube. Na drugom i trećem mjestu YouTube liste su J Balvin i Bad Bunny, koji takođe pjevaju primarno na španskom jeziku.

Lista takođe donosi podatak da je osam od 10 najslušanijih pjesama došlo upravo od izvođača sa španskog govornog područja. Ono što muzički kritičar ističe kao veoma važno je fundamentalna promjena ideje da engleski više nije jezik pop muzike.

Kritičar magazina “NewYorker”, Amanda Petruših se slaže sa ovim navodima i tvrdi da zajedno sa jezikom i velika pop imena blijede na sceni.

“Masivne zvijezde iz proteklih godina, Keti Peri, Džastin Timberlejk i drugi, počinju da blijede u javnosti, a na njihova mjesta dolaze novi izvođači kojima nije bio cilj da se predstave publici na engleskom jeziku”, naglasila je Petrušihova.

Ipak, kritičari ističu da postoji logično objašnjenje za ovakve promjene na muzičkoj sceni. Velike zvijezde poput Madone, Princa ili Majkla Džeksona su svoju popularnost stekli tokom osamdesetih godina. Ovi velikani pop zvuka su sticali pažnju javnosti zahvaljujući kanalu MTV, radio-stanicama, prodaji ploča i koncertima. Upravo po ovom principu na njihova mjesta su došle nove generacije predvođene Marajom Keri, Timberlejkom, Britni Spirs, a kasnije i Keti Peri, Tejlor Svift i Ledi Gagom.

Muzika je tada primat stavljala na vokalne sposobnosti izvođača iznad bitova i ritma. Danas su stvari drugačije. Osnovne platforme za predstavljanje muzike su internet kanali za striming. Osim toga izvođači su veliku pažnju posvetili i društvenim mrežama i svakodnevno komuniciraju sa svojim obožavaocima. Zvijezde iz starog saziva koje će se izboriti sa ovim novim talasom su upravo one koje su spremne da se prilagode, zaključili su muzički stručnjaci.

Komentarišite

Your email address will not be published.