TV K3

android aplikacija

instaliraj

Emigracija finansira potragu za grobom đenerala Draže

Potraga za mjestom gdje je sahranjen general Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, biće nastavljena na proljeće pod pokroviteljstvom srpske emigracije, pišu "Večernje novosti".

Emigracija finansira potragu za grobom đenerala Draže

Potpredsjednik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima Blažo Đurović izjavio je za ovaj list da je za početak obezbijeđeno 70.000 dolara, ali da je budžet za istragu praktično neograničen, a potraga će trajati dok grobno mjesto ne bude pronađeno.

“Cijelu akciju finansiraju i organizuju potomci srpskih emigranata u Argentni i na Bliskom istoku, a novac će biti odvojen ne samo za pronalaženje mesta gdje je sahranjen general Mihailović, već i za podizanje spomenika žrtvama komunističkog režima u Beogradu i za obilježavanje masovnih grobnica širom zemlje”, kaže Đurović.

On je već pružio logističku pomoć prilikom pretrage terena na Adi Ciganliji prije tri godine, koju je vršila državna komisija.

Ovog puta logistiku će pružiti potomci žrtava komunističkog režima i emigranata, koji rade u stranim obavještajnim službama.

Đurović kaže da su za sada u opciji dvije lokacije u Beogradu, kojima je zajedničko to što su obje čuvane, odnosno pod stražom, a to nisu ni Veliko ratno ostrvo, kao što se pričalo, ni Lisičji potok.

“Za potragu koristimo privatnu arhivu koja je ostala iza obavještajnih oficira Kraljeve vojske, koji su spremali oslobađanje Draže Mihailovića iz zatvora”, kaže Đurović.

On ističe da Državna komisija za otkrivanje istine o smrti generala Mihailovića nije imala uvid u ove spise.

“Potragu pokrećemo krajem aprila ili početkom maja. Nećemo tražiti od države nikakve dozvole, jer niko za to i nije nadležan. Tužilaštvo bi bilo nadležno da potragu organizuje i finansira država, a ovo je na neki način detektivsko traganje za istinom”, kaže Đurović.

Komentarišite

Your email address will not be published.