Dudaković pozvao na rat; Oštra reagovanja iz Srpske (VIDEO)

January 16, 2017, 7:22 pm
Ratni bošnjački generali ponovo pozivaju na rat.
Nakon Sefera Halilovića, uradio je isto i Atif Dudaković, i to sa skupa u Luksemburgu. Bude li potrebno, kaže, i sutra će u borbu protiv navodnih agresora, a za tako nešto, tvrdi, ima podršku kritične mase.

Oštro su reagovale boračke ogranizacije iz Srpske. Slanje ovakvih poruka iz Evrope, Dudakoviću su omogućili Haški tribunal i bh. pravosuđe, koji penzionisanog generala tzv. Armije BiH nisu procesuirali za zločine. Njegov poziv mladim Bošnjacima da kupe uniforme, za potpredsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića poziv je kojim se demaskiraju prave namjere.

Nema predaha kada je riječ o napadima na Republiku Srpsku! Ponovo navodni genocid i ponovo nad Bošnjacima. Njegovu najavu i početak rata Srpska je, prema riječima Atifa Dudakovića, slavila 9. januara. On se, kaže, borio protiv agresora na svoju zemlju. Zatreba li, i sutra će to učiniti. Za tako nešto, smatra, ima i kritičnu masu, kako ih naziva, patriota da odbrane Bosnu. I ne samo to. Radiće na njihovom umrežavanju. Mladim Bošnjacima poručuje da kupe alfa uniformu, čizme, vreću za spavanje, ranac.

– Dao sam sebi zavjet i nekoliko zadataka, prenositi istinu i boriti se za nju, prenos znanje, razumijevanje budućim generacijama da ne bi prošle kao mnoge naše generacije, prije svega muslimana na području bivše Јugoslavije – rekao je Dudaković.

Poruka Atifa Dudakovića, za borce, nije iznenađenje, jer su Haški tribunal i Tužilaštvo BiH propustili priliku da izreknu presudu za zločine za koje je direktno ili indirektno odgovoran. Zločine koje je počinio 5. Korpus tzv. Armije BiH, kojim je on komandovao.

– Јa bih ga podsjetio da je on bio jugoslovenski patriota i da je pod Mladićevom komandom branio Јugoslaviju. Hoće li da ospori pravo da smo branili državu koja je 1918. stvorena – pita Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da se može postaviti pitanje kakva bi bila pravna i fizička zaštita Srba u BiH da nema Republike Srpske.

– Zato moramo da je slavimo. Zato moramo da je čuvamo i branimo – rekao je Milunović.

U zločinima Dudakovićevog Korpusa ubijeno je više od hiljadu ljudi, više stotina je nestalo, i protjerano desetine hiljada, podsjećaju iz Republičke organizacije porodica nestalih.

– Za očekivati je da čovjek bez kazne može da se vrati na mjesto zločina i da ponovi takav zločin, pa ne čudi da daje takve izjave – kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginilih, zarobljenih boraca i nestalih civila.

Dudakoviću Veterani poručuju da bi omladini, umjesto poziva da kupe uniformu i ratnih pokliča, trebalo da daje lekciju iz koje mogu mnogo da nauče.

– Zašto ih ne uče da je Republika Srpska trajna tvorevina koja je međunarodno priznata. Zašto ih ne uče da je BiH zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda – pita Duško Vukotić, predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske”.

Mržnja prema Republici Srpskoj nije samo politička niti intelektualna, smatra potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. Ovo je, tvrdi, mržnja koja priprema za neku vrstu napada vojnog karaktera.

– Dvadesettri godine smo slavili 9. januar i dvadesettri godine to nikome nije smetalo u Federaciji. Niko nije ni znao šta se slavilo. Sada se vidi da je to samo povod za dizanje negativne atmostfere i negativne energije i poziv za organizovanje Bošnjaka protiv Republike Srpske – kaže Stevandić.

Da je sreće reagovali bi državni organi i on se ne bio ovako junačio, upozoravaju stručnjaci za bezbjednost. Ističu, poruke sa skupa dio su opšte atmosfere kojoj doprinosi bošnjački lider Bakir Izetbegović, koji je, kažu, zabrinut zbog globalnih promjena koje će donijeti nova američka administracija.

– Sve su prilike da će on biti suočen da mora dati odgovore na svoje veze sa radikalnim islamističkim ideologijama. U prvom planu, sa Muslimanskim bratstvom – kaže Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost.

Dževad Galijašević upozorava da Izetbegović preko direktora OBA priprema ozbiljan sukob i rat koji će izbiti na proljeće.

– Ovo što vidimo kao neviđenu propagandu u BiH, mržnju i stvaranje klime pogodne za napad na Republiku Srpsku, prate i događaji u regionu – ocijenio je Galijašević u izjavi Srni.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.