Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

U Francuskoj se održava drugi krug parlamentarnih izbora na kome se očekuje pobjeda pokreta francuskog predsjednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu".

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Istovremeno se očekuje da će izlaznost u drugom krugu biti manja od rekordno niskih 48,71 procenata u prvom krugu, navodi se u najnovijoj anketi “Odoksa”.

Anketa projektuje da će Makronov pokret “Republika u pokretu” i njegov saveznik stranka MoDem osvojiti između 430 i 460 mjesta u Donjem domu parlamenta u kome ima 577 mesta.

Konzervativne Republikance i njihove saveznike očekuje od 70 do 95 mesta, socijaliste između 25 do 35 mesta, a ultradesničare čeka od jednog do šest mesta.

Očekuje se da će izlaznost pasti na 47 odsto, nasuprot 48,71 odsto zabilježenih u prvom krugu izbora, što je najniža izlaznost zabilježena u modernoj istoriji Francuske.

Makronov pokret je u prvom krugu osvojila 32,2 odsto glasova.

Konzervativni Republikanci osvojili su 21,56 odsto, a krajnje desničarski Nacionalni front 13,2 odsto glasova.

Ove godine će, u svakom slučaju, sastav novog parlamenta biti znatno drugačiji, jer se više od 200 poslanika ne kandiduje za reizbor, što je najmanje dvostruko više u poređenju sa izborima 2012.

Makron se nada da će kandidati Republike u pokretu, među kojima oko polovina nikada nije bila na državnoj funkciji – osvojiti ubedljivu većinu poslaničkih mjesta, dok analitičari, s druge strane, upozoravaju da bi neiskustvo Makronovih poslanika moglo da parlament učini poslušnim.

“Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i poslanike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna”, kaže politikolog Žerom Sent-Mari sa instituta “Poling voks”.

Istovremeno, istraživač instituta “Sevipof” Pasla Perino upozorava, pak, da bi unutar stranke koja raspolaže velikim brojem poslaničkih mesta moglo lako da dođe do unutrašnjih poteškoća.

“U početku će se ta većina smatrati darom sa neba, ali će na kraju postati problem”, zaključio je on.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.