TV K3

android aplikacija

instaliraj

Drugi dan NATO samita posvećen Avganistanu

Drugi dan NATO samita posvećen Avganistanu

Lideri NATO saveza planiraju da drugi dan samita u Briselu posvete Avganistanu, nakon što je prvi dan bio obilježen zahtjevima predsjednika SAD Donalda Trampa.

On je pozvao članice Alijanse da ubuduće za vojsku izdvajaju po četiri odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda i naročito kritikovao Njemačaku zbog nedovoljnog ulaganja u odbranu.

Lideri Alijanse nadaju se da će današnja diskusija proći u pomirljivijem tonu, prije nego što Tramp otputuje u Veliku Britaniju, prenio je Bi-Bi-Si.

Samitu će danas prisustvovati i avganistanski predsjednik Ašraf Gani. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nada se da će se blok dogovoriti o finansiranju avganistanskih snaga bezbjednosti do 2024. godine.

Britanski premijer Tereza Mej već je potvrdila da će njena zemlja poslati još 440 vojnika u neborbene misije u Avganistanu.

SAD su obećale još 3.000 vojnika za podršku avganistanskim snagama u septembru 2017. godine, čime bi ukupan broj američkih vojnika bio povećan na 15.000.

Američki zvaničnici najavili su preispitivanje strategije u Avganistanu godinu dana nakon što je Tramp pristao da Amerika ostane angažovana u ovoj zemlji

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.