Drevna istočnjačka metoda lečenja: Masaža ove tačke čini čuda za zdravlje, lepotu i vitku liniju!

November 27, 2014, 2:46 pm

 

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živeo jedan srećan čovek koji je dobio od svog oca neprocenjivo znanje – znanje o tački dugovečnosti ili tačke od stotine bolesti. Sledeći zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživeo je rađanje i smrt nekoliko imperatora.

Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda lečenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina – prenosi Uspešna žena.

Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podseća na količinu dana i meseci u godini.

Delovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima.

U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujući i isceljujući efekat, sprečava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao “tačka dugovečnosti”, u Japanu “tačka od stotinu bolesti”. Tačka dugovečnosti se nalazi ispod čašice kolena. Da bi ste je pronašli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

Morate sesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, nepodižući pete od poda. Primetićete da ispod kolena stvorilo se uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka, Zu San Li.

Za šta je odgovorna ova tačka na našem telu i zašto je Japanci nazivaju tačkom od stotine bolesti:

Kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tela, kontroliše rad kičmene moždine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega i nadbubrežne žlezde.

Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubrežnih žlezda, najmoćnijih žlezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čoveka. One luče adrenalin u krv, hidrokortizon i druge važne hormone.

Ako svakodnevno masirate “tačku dugovečnosti”, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlezda, koje obavljaju sledeće funkcije u organizmu:

Normalizacija krvnog pritiska, normalizacija glukoze, insulina, suzbijanje upalnih procesa u organizmu i regulacija imune funkcije čoveka.

Takođe, masiranjem ove tačke možete poboljšati varenje, lečiti bolesti gastrointestinalnog trakta i tretirati posledice moždanog udara. Masaža će vam pomoći i da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronađete unutrašnju stabilnost.

Masirajući ovu tačku možete izlečiti mnoge bolesti, uključujući impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina, a u velikoj meri ojačava i imunitet.

Ovu tačku treba masirati u jutarnjim časovima, pre ručka. Devet puta kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmenično (devet puta na jednoj, pa devet puta na drugoj nozi), u trajanju od ukupno 10 minuta.

Pre početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osećaje.

 

 

Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo. Možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinča itd) masirati ovu tačku, a možete i zalepiti isečen čen (pola) belog luka i ostaviti na 1 do 2 sata (dok koža ne pocrveni).

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine (400 do 500 grama nedeljno). Ali, nemojte masirati direktno pre spavanja, da ne bi izazvali nesanicu.

Najbolji učinak se postiže za vreme mladog Meseca. Osam dana posle nastanka mladog Meseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmenično na svakoj nozi u smeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vreme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

Pre ručka, naizmenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje. Posle ručka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna. Uveče, u suprotnom smeru kazaljka na satu, naizmenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje telesne težine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *