TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dr Ranko Rajović o novim metodama učenja i razvoju inteligencije kod djece

Dr Ranko Rajović o novim metodama učenja i razvoju inteligencije kod djece

Oksford edukativni centar već četiri godine sprovodi NTC radionice čiji je autor dr Ranko Rajović. Radionice su namijenjene razvoju logike kod djece od 4 do 12 godina. Nedavno je u Prnjavoru, doktor Rajović održao stručno predavanje za nastavnike i vaspitače i sa njima razmijenio korisna iskustva. Predavanje je podržalo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Svojim konceptom, tehnikama i metodama, NTC radionice, predstavljaju revolucionaran program za razvoj funkcionalnog znanja kod djece. Osnovni koncept ovakvog metoda rada je da djeca na kreativan način kroz igru i zabavu zapamte ono što uče. Cilj je da djeca nauče tehnike učenja koje će im olakšati školovanje ali i mnoge druge životne situacije.

“Koncentracija je slabija, pažnja i opšte znanje je slabije i ako se taj trend nastavi, pitanje je šta će biti sa njima u narednim godinama”, znači moramo da mijenjamo metode, a mi ih ne mijenjamo,  zaključuje dr Rajović.

Postoje tri faze radionica NTC. U prvoj se stimuliše razvoj motoričkih i grafomotoričkih sposobnosti koje pomažu fizički i intelektualni razvoj dece. Druga i treća faza podrazumijevaju nekoliko nivoa, od prepoznavanja apstraktnih pojmova do njihovog povezivanja i vještog baratanja kroz apstraktnu klasifikaciju, serijaciju i asocijaciju, a imperativ predstavlja razvoj funkcionalnog razmišljanja i hvatanja u korak s obrazovnim sistemima razvijenijih država.

“Ovim predavanjem pokazujem kako mozak uči, da može da se uči na drugačiji i na bolji način, nego što je ono klasično učenje napamet,” rekao nam je prof. dr Ranko Rajović.

NTC sistem učenja je naučno zasnovan sistem koji je prihvaćen i primjenjuje se u 17 država Evrope. Inače, do kraja marta u Prnjavoru će biti otvorena radionica za NTC učenje, koje će biti organizovane u Muzičkoj školi “Konstatin Babić”.

TV K3

 

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.