TV K3

android aplikacija

instaliraj

Đokić: Moguća saradnja energetskih sistema Srpske i Bjelorusije

Đokić: Moguća saradnja energetskih sistema Srpske i Bjelorusije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Minsku sa zamjenikom ministra energetike Bjelorusije Mihailom Ivanovičem Mihađukom o mogućnostima saradnje energetskih sistema Srpske i Bjelorusije.

“Iskustva Bjelorusije za Republiku Srpsku u ovoj oblasti su veoma značajna, imajući u vidu da su oni kontinuirano angažovani na modernizaciji svojih poslovnih aktivnosti, sistema kao i na modernizaciji energetskih postrojenja” izjavio je Đokić Srni nakon sastanka.

Đokić, koji drugi dan boravi u posjeti Bjelorusiji, istakao je da je to od velikog značaja za Republiku Srpsku u pogledu sagledavanja poslovno-pozitivnih iskustava Bjelorusije i njihovoj primjeni u energetski sistem Srpske.

“Postoji mogućnost i za neke druge oblike saradnje i razmjenu o kojoj smo danas razgovarali. Očekujem da ćemo uskoro nastaviti aktivnosti koje smo danas započeli”, istakao je Đokić.

On je rekao da je veoma značajno da je Ivanovič iskazao spremnost za saradnju jer Republika Srpska ima potrebu da sarađuje.

“Za nas u Republici Srpskoj je veoma važno da sagledamo iskustva Bjelorusije koja je u okviru energetskog sistema bivšeg SSSR-a bila jedna od vodećih država članica velikog saveza” napmenuo je Đokić.

Đokić je izrazio zahvalnost Ivanoviču za prijem i razmjenu mišljenja u smislu da se uspostavi i pokrene više pitanja saradnje između energetskih sistema Republike Srpske i Bjelorusije.

Zamjenik ministra energetike Bjelorusije Mihail Ivanovič Mihađuk rekao je da mu je Đokić prenio da energetski sistem u Republici Srpskoj prolazi iste etape razvoja kao što je u Bjelorusiji, budući da je u toku modernizacija energetskih objekata.

“Bjelorusija ima velika iskustva u vezi sa tim pitanjem jer sve to i sama radi. Vjerujem da ćemo pronaći zajedničke tačke za međusobnu saradnju i razvijati je”, rekao je Ivanovič Srni.

On je dodao da Bjelorusija mnogo radi na modernizaciji postojećih energetskih objekata, te na projektima prodaje električne energije drugim zemljama.

“Smatram da je potrebna razmjena posjeta stručnih delegacija kako bismo znali šta tačno zanima vašu i našu stranu, te da na osnovu rezultata ovih pregovora napravimo plan buduće saradnje”,kaže Ivanovič.

Današnjem sastanku u Minsku prisustvovali su i generalni direktor kompanije GPO Belengro Evgenij Okegovič Voronov i generalni direktor firme RUP Minskenergo Pavel Vladimirovič Drozd.

 

Izvor: SRNA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.