TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik: Tražili su Orića da ga puste na slobodu

Ako čitava srpska populacija smatra, osjeća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi

Dodik: Tražili su Orića da ga puste na slobodu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da bi trebalo narod na referendumu u Srpskoj pitati da li prihvataju ovakav Sud i Tužilaštvo BiH.

Dodik je istakao da Tužilaštvo BiH traži izručenje ratnog muslimanskog komandanta u Srebrenici Nasera Orića da bi ga pustilo na slobodu, kao što je uradilo sa ratnim bošnjačkim liderom Ejupom Ganićem i komandantom tzv. Armije BiH Jovanom Divjakom.

“Ovdje se radi o političkoj pokvarenosti. Ako čitava srpska populacija smatra, osjeća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi”, rekao je novinarima Dodik u parlamentu Srpske.

On je ponovio da su ove institucije nametnute mimo Ustava.

“U narednoj sedmici ću odmjeriti odnos prema ovom pitanju i tražiti izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske prema određenim aktivnostima koje će se odnositi na vraćanje ranijim stavovima da treba narod na referendumu pitati da li prihvataju ovakve institucije”, dodao je Dodik.

On smatra da je sigurno da će narod reći “ne” i navodi da će na bazi ovoga predložiti zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primjenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament Srpske.

Dodik je podsjetio da je nadležno tužilaštvo u Bijeljini provelo istragu protiv Orića i bilo u završnoj fazi za podizanje optužnice.

“Onda je Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmeti zamrznulo ga. Nemamo nikakvo povjerenje prema toj instituciji. Prenos nadležnosti na nivo BiH i ono što imamo informaciju da se radi je nepodnošljivo. Pozivam srpske predstavnike u institucijama BiH da se uozbilje, jer je nacionalna izdaja put kojim idu”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da će narod odlučiti hoće li postojati Srpska ili ne i da to ne može niko da zabrani.

“Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima – to nam sigurno ne treba”, zaključio je Dodik.

Komentarišite

Your email address will not be published.