Dodik: Tolimir u plejadi onih koji su stvorili Srpsku

February 16, 2016, 12:00 pm

“Po nekima, to je njegov osnovni grijeh, a po nama najviši dokaz patriotizma i onoga što jedan čovjek može da učini za svoj narod. Sila je na strani onih drugih, koji su uspjeli da neprevdu nametnu kao vrhunski princip pravde i osude mnoge za nedokazana djela, a pogotovo za djela zločina”, istakao je Dodik na komemoraciji povodom smrti generala Tolimira.

Predsjednik Srpske je istakao da je i danas jako teško biti na odbrani institucija i vrijednosti koje predstavlja Republika Srpska.

“I danas, ako ste u poziciji da malo otvorenije branite Srpsku, onda imate problem. Ta nepravda koja se sakrije u priči o međunarodnj pravdi završi sa ogromnim katastrofama, koje vidimo širom svijeta”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naglasio da je generala Tolimira sreo dva puta, 1993. i 1994. godine, te da je Tolimir oba puta tražio da se učine napori da se što prije završi rat, odbrani srpski narod i očuva Republika Srpska.

“Ono što moramo uraditi da njegova smrt, kao i smrt mnogih drugih znanih i neznanih generala i običnih vojnika, ne bi bila besmislena, je da se mora Republika Srpska okupiti ponovo oko onih istih vrijednosti svog opstanka, rehabilitovati svoju snagu i institucije, povjerenje u njih”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je poručio da je najveća opasnost po Republiku Srpsku centralistička i unitarna BiH, napomenuvši da su Srbi uvijek najviše gubili kada se, kako je rekao, “nađu neki naši koji olako povjeruju u dobre namjere”.

“Imate Sud i Tužilaštvo BiH koji u narednom vremenu planiraju da uhapse 6.500 Srba, pripadnika Vojske Republike Srpske koji su bili na nižim komandnim mjestima”, naveo je Dodik, dodajući da se vanustavnim institucijama Republika Srpska mora usprotiviti.

General Milan Torbica istakao je da general Zdravko Tolimir nije umro, već da ga je ubila takozvana svjetska pravda i demokratija, ali, kako je naveo, general Tolimir će ih sve nadživjeti, jer će oni biti nebitni, mali i zaboravljeni, dok će Tolimir ući u legendu.

“On je bio legenda za vrijeme svog života. Zajedno sa svima nama, borcima i srpskim narodom branio je svoju otadžbinu od potomaka onih zbog kojih vijekovima prolivamo krv i natapamo našu otadžbinu, želeći samo mir i slobodu”, poručio je Torbica.

Torbica je naglasio da je general Tolimir veliki kamen temeljac Republike Srpske, te da njegovi saborci mogu biti samo ponosni na činjenicu da su ga poznavali.

On je podsjetio da je Tolimir rođen 1948. godine u selu Popovići kod Glamoča, da je u aktivnu vojnu službu primljen 1971. godine, kao i da je nosilac brojnih odlikovanja, među kojima i Karađorđeva zvijezda trećeg i drugog reda.

Komemoraciji su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, članovi porodice generala Tolimira, kao i mnogobrojni saborci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.