TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik: Srpska je jedno od većih gradilišta u regionu (VIDEO)

Republika Srpska je jedno od većih gradilišta u regionu, ima značajne mogućnosti za invesitiranje i sebe vidi kao dio evropske zajednice, izjavio je u Beogradu predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik: Srpska je jedno od većih gradilišta u regionu (VIDEO)

Dodik je na 15. Ekonomskom samitu Srbije rekao da Srpska ima stabilne insitucije sistema koje ne izazivaju krizu, da je u ekonomskom smislu entitet koji može suvereno da odlučuje u svim sferama ekonomskog života i da čini sve što može da privuče dodatne investicije, izmjenama zakona, ali i “giljotinom propisa”.

Ocijenivši da je regionalna saradnja veoma važna, jer bez nje nema političke i bezbjednosne stabilnosti, ali ni investicija, predsjednik Srpske je istakao da i Srbija ima jednu od najstabilnijih vlada u regionu, te da treba da bude lider ekonomskog razvoja.

“Zato i podržavamo sve napore Srbije za privlačenje investicija i razgovaramo sa Srbojom o zajedničkim projektima”, rekao je Dodik.

U prethodnih devet godina, kazao je, BDP u Srpskoj je porastao šest puta, valuta je stabilna, stopa PDV je jedna od najnižih u regionu, a porez na profit je 10 odsto, dok su sva prava investitora zaštićena.

U prilog konstatacije da je Srpska jedno od navjećih gradilišta u regionu, Dodik je pomenuo primjer autoputa od Doboja do Banjaluke koji bi trebalo da bude završen za dvije godine, a koji treba da bude dio koridora do granice sa Srbijom.

“To je u razvojnom smislu veoma važno jer će omogućiti da se Srpska snažnije integriše sa privredom Srbije”, rekao je Dodik.

Govoreći o drugim investicijama, Dodik je rekao da će ove godine biti otvorena termoelektrana, kao i da Republika Srpska želi da iskoristi veliki energetski potencijal koji posjeduje.

“U Republici Srpskoj postoji značajna mogućnost za investiranje”, istakao je i podsjetio da je prošle godine, uprkos poplavama, Srpska imala neznatni rast BDP što je, kako je naveo, bilo ravno podvigu.

Dodik je rekao da Srpska sebe vidi kao dio evropske zajednice kao i da želi da bude vidljiva u procesu pristupanja EU.

“Naše opredjeljenje je da budemo integrisani dio EU”, rekao je predsjednik Srpske istakavši da je Rusija značajan investiror i da Srpska ne želi da izgubi tu zemlju kao potencijalnog ulagača.

Đokić: Srpska za saradnju u oblasti energetike

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Beogradu da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa drugim državama u oblasti energetike.

Đokić je podsjetio da u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom postoji saradnja, a u oblasti energetike postoji i trojni sporazum vlada Srbije, Italije i Republike Srpske u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Drini, te istakao da Srpska nema smetnji da uđe u zajedničke projekte.

Odgovarajući na pitanje šta misli o povezivanju elektroprivreda Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, Đokić je ponovio da Srpska neće ići u privatizaciju elektroprivrede.

– To je ključni resurs na kome se može razvijati Republika Srpska u budućnosti, i ne želimo mijenjati taj smjer, ali smo za saradnju i mislimo da je ona moguća”, rekao je Đokić na 15. Ekonomskom samitu Srbije, i ocijenio da bi tu saradnju trebalo intenzivirati.

Prema njegovim riječima, Srbija i Republika Srpska, ako nemaju spoljnog partnera, treba same da pristupe izgradnji novih energetskih objekata, uz dogovor o tome kako obezbijediti finansijska sredstva.

– Ni jedna ni druga republika ne vjerujem da raspolažu sredstvima iz sopstvenih rezervi ili budžeta da bi mogli nositi tako velike projekte, ali prostora za takvu vrstu saradnje ima i treba je iskoristiti, zaključio je Đokić.

On je rekao da se vladina politika razvoja Republike Srpske temelji na podsticanju i korišćenju domaćih resursa, prije svega sektora energetike, gdje se očekuje da bi do 2039 godine ukupni kapacitet elektrana od 1.400 megavata, trebalo da bude najmanje udvostručen.

Đokić kaže da je Republika Srpska sve svoje reforme temeljila na agendi puta ka EU, i smatra da je jedini put bez alternative u ovom trenutku.

On je naveo da je Republika Srpska teritorijalna politička zajednica, subjekat, koji je u stanju da vodi ozbiljne razgovore i izvršava obaveze i otvoren je za saradnju radi zajedničkog napretka svih zemalja regiona.

– Mislim da je to za svakoga ko u poslovnom svijetu želi napraviti rezultat sasvim dovoljno da može prihvatiti Republiku Srpsku kao partnera, a mi smo spremni da partnerstvo dokažemo na djelu, rekao je Đokić.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.