Dodik optužuje SDS i PDP da nisu dovoljno branili ustavne nadležnosti Srpske i da je RS stvorena da bi bila nezavisna a ne u BiH

December 2, 2019, 9:44 pm
Јedan od najvećih problema u vezi sa formiranjem Savjeta ministara riješen je kad je SDA pristala da se odrekne partnerstva sa SDS-om i PDP-om koji su u Republici Srpskoj izgubili izbore. Izjavio je ovo u emisiji “Ćirilica” Hepi televizije srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je SDS i PDP optužio da se nisu dovoljno suprotstavljali namjeri političkog Sarajeva da Republici Srpskoj oduzme ustavom garantovane nadležnosti.

– Najveći procenat nadležnost za evropska pitanja je na Republici Srpskoj i to oko 72 odsto, a na zajedničkim institucijama je 12 odsto. To su htjeli narušiti ne štetu Banjaluke i zato su im trebali Ivanić i Šarović – istakao je Dodik.

Dodik: RS nije formirana da bi bila u BiH

Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, rekao je da je ono što je najgore u BiH jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle i da Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH.

“Ona kada je formirana, formirana je da bude nezavisna država. Ona je tu svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine, velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku. Mi smo naučili da bez države, nema slobode”, istakao je Dodik.

On je to rekao gostujući u emisiji “Ćirilica” Happy televizije.

Dodik je takođe istakao da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

Izvor: NN/ RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *