Dodik-Mogerini: Poštovati sve nivoe vlasti

February 23, 2015, 5:29 pm

– To je dio onog što mi želimo da čujemo. Smatram da to treba da se učini i da je mehanizam koordinacije ključni momenat, rekao je Dodik novinarima, navodeći da su prihvatljivi stavovi Mogerinijeve.

Prema njegovim riječima, Mogerinijeva će predložiti Savjetu ministara EU “da se na taj način pravi pristup samoj BiH”.

– Sa naše strane je jasno rečeno da mi ne želimo da provodimo nečiju politiku, jer ovdje postoji Ustav koji treba poštovati. Nepoštivanje Ustava u bilo kom segmentu apsolutno treba da znači da mi ne dajemo nikakvu podršku”, rekao je Dodik, poslije sastanka kojem je prisustvovao i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

On je naveo da je Mogerinijeva prenijela zvanični stav Evrope da je Brisel zainteresovan i podržava evropski put BiH i da je za njih važno usvajanje izjave o opredijeljenosti BiH za provođenje reformi na putu ka EU.

Dodik je rekao da poslanici SNSD-a i DNS-a nisu učestvovali u radu Predstavničkog doma parlamenta BiH jer smatraju da se ne može graditi put ka Evropi sa ljudima koji imaju sumnjivu ratnu prošlost i koji su sakrivali ili eventualno učestvovali u ratnom zločinu.

– Mi ne želimo da učestvujemo u radu parlamenta dok Šefik DŽaferović bude član Kolegijuma. Bez obzira koliko nekima bilo važno da SNSD i DNS danas budu na plenarnoj sjednici, mi se nećemo pojaviti, rekao je Dodik.

On je istakao da je ključno pitanje najava koje se čuju od novoimenovanog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, naglašavajući da Savjet ministara nije vlada ni po Ustavu ni po zakonu i neće biti pretvoren u vladu.

– Nikakva koordinativna ili odlučujuća uloga Savjeta ministara BiH u ovome svemu ne može da postoji, rekao je Dodik.

On je dodao da ni neke najavljene strategije koje bi se donosile u BiH neće biti podržane. “Strategije uvijek znače reformu Ustava kao što smo vidjeli to ranije”, dodao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da se donošenjem tih strategija nameće obaveza BiH da napravi neke nove institucije ili utvrdi neke nove politike, naglašavajući da Republika Srpska neće dati saglasnost ni za jednu novu strategiju koja nije u skladu sa Ustavom.

– BiH ima devet nadležnosti i nema nikakve nadležnosti za poljoprivredu, energetiku i drugo i prema tome nisu potrebne ni strategije koje će Republika Srpska odbiti, rekao je Dodik.

On je ukazao da je ranije donošenje strategije značilo i prenos nadležnosti. “Mi ne želimo da budemo podrška bilo kakvim spekulativnim aktivnostima”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je usvajanje izjave formalan čin, ali da će se vidjeti “na koji način će sve to biti urađeno”.

– Ako budemo išli putem poštivanja nadležnosti, možemo biti uspješni, ukoliko budemo išli putem donošenja strategija na nivou parlamenta BiH to će biti osporeno i zaustavljeno, rekao je Dodik.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su usvojili izjavu o evropskom putu BiH i sprovođenju potrebnih reformi.

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su zasjedanje Predstavničkog doma nakon što ni na ovoj sjednici nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg tog doma Šefika DŽaferovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.