Dodik: Do kraja juna dobojskim privrednicima šest miliona KM

May 19, 2015, 12:48 pm

Dodik je, nakon sastanka sa lokalnim privrednicima, kojem su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, te gradonačelnik Doboja Obren Petrović, rekao da je dogovoreno da grad Doboj zatraži kreditno zaduženje kod banaka u visini tri miliona KM i da se na taj način kumuliraju sredstva na oko 10 miliona KM kao grant lokalnim privrednicima.

– Ovdje smo iznijeli namjeru da Srpska obezbijedi kroz bilo koji vid dodatnih 50 miliona KM do kraja godine ili u početku iduće, i kao grant dodijeli privrednicima na prostoru poplavljenih opština u Srpskoj da bi oni mogli oporaviti svoju djelatnost, naveo je Dodik i dodao da je na sastanku ocijenjeno da ono što je danas dogovoreno i što će biti realizvano već u junu, je otprilike dovoljno za osnovnu rehabilitaciju nekih preduzeća.

Dodik je naveo da bi za sanaciju štete privrednici u Doboju do kraja godine i prvih nekoliko mjeseci iduće dobili oko 20 miliona KM.

OBNOVA ŠKOLE USPЈEŠNO ZAVRŠENA ZAHVALjUЈUĆI DONACIЈI VLADE SRBIЈE

Dodik je rekao da je projekat obnove Osnovne škole “Vuk Karadžić” u ovom gradu nakon poplava uspješno završen, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije.

– Zadovoljstvo je vidjeti da smo uspjeli. Danas kada ste ovdje ne može da vas obuzme ništa drugo osim optimizma, da smo uspjeli i pokazali sposobnost da izgradimo, saniramo školu, i da danas u njoj učenici imaju gotovo bolje uslove nego ranije, rekao je Dodik.

On je naveo da je u danima poplava sve bilo depresivno i izgledalo je gotovo nemoguće da se sanira, a sada je projekat završen uspješno, zahvaljujući donaciji Vlade Srbije.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević rekao je da je, što se tiče građevinskog dijela, sve uredno, ali da je u poplavama stradala i oprema koju je škola imala.

– Računare su nabavili, ali nedostaje druga oprema koja se tiče tehničkog obrazovanja, i u narednom periodu moraćemo nastojati da se taj dio nabavi, da bi djeca imala potpuno zadovoljstvo učenja u ovoj školi, naglasio je Malešević.

Direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Milan Gojković izrazio je zadovoljstvo, jer se godinu nakon kataklizme koja je zadesila Doboj u ovoj školi redovna nastava izvodi u generalno saniranom objektu, u koji je uloženo oko 800.000 KM.

ZA SANIRANjE POROĐAЈNE SALE 200.000 KM

Predsjednik Dodik obećao je da će Kabinet predsjednika donirati 200.000 KM za potrebe porođajne sale Službe za ginekologiju i akušerstvo Bolnice “Sveti apostol Luka”. Naglasio je da je dobojska bolnica odigrala veliku ulogu tokom prošlogodišnjih poplava u ovom gradu, kada nije pružala samo zdravstvene usluge, već i smještaj ugroženom stanovništvu.

– Tih dana bilo je potrebno obezbijediti da porodilje i majke budu na pravi način zbrinute”, rekao je Dodik tokom obilaska Bolnice “Sveti apostol Luka.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će se pomoći porodilištu koje je drugo u Republici Srpskoj po broju porođaja.

Direktor Bolnice Vlado Đurđević zahvalio je predsjedniku Srpske za posredovanje kod Vlade Srbije zahvaljujući kojem je tokom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Doboju ova zdravstvena ustanova dobila 400.000 KM za sanaciju Službe za ginekologiju i akušerstvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *