TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dodik: Bošnjaci ne treba da me se plaše

Dodik: Bošnjaci ne treba da me se plaše

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne želi napraviti nijedan loš korak prema bilo kojem Bošnjaku, ali da neće prihvatiti politiku bošnjačke elite koja je ponegdje loša za sam bošnjački narod, a tendenciozno loša prema srpskom narodu.

Dodik je naveo da Bošnjaci ne treba da ga se plaše i da veoma poštuje bošnjački narod, ali da nije saglasan sa nekim politikama.

“Ne treba niko da se plaši Milorada Dodika, jer su neki od mene željeli da naprave babarogu”, rekao je Dodik za portal “Kliks”.

On je naglasio da odmah treba donijeti paket političkih mjera, uspostaviti normalizaciju sa Srbijom u vezi sa granicom, riješiti probleme sa Hrvatskom i svesti na odnose koji nisu opterećeni bilo kakvim pitanjima.

Dodik je potvrdio da će prisustvovati inauguraciji članova Predsjedništva 20. novembra u Sarajevu, te najavio da će predložiti kolegama Šefiku DŽaferoviću i Željku Komšiću da donesu zajedničku izjavu u kojoj će tražiti od evropskih organa da BiH što prije daju status kandidata, bez obzira na formalno ispunjene ili neispunjene uslove.

On kaže da bi time novoizabrani članovi Predsjedništva BiH pokazali opredijeljenost za EU.

“Moramo krenuti snažno, moramo pokušati napraviti atmosferu saradnje. Nisam došao u Predsjedništvo BiH da radim bilo šta protiv nekoga. Pokušaću da radimo svi zajedno, a to podrazumijeva da riješimo nagomilane probleme”, naglasio je Dodik.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je da još nije razgovarao sa budućim kolegama DŽaferovićem i Komšićem.

“Nismo se čuli, ali naši ljudi sarađuju na nivou protokolarnih dogovora. Ja nemam nikakav problem sa DŽaferovićem. Nisam ga birao, niti on mene. Neću prihvatiti bilo kakvo omalovažavanje događaja iz prošlosti u kojima smo on i ja eventualno učestvovali”, istakao je Dodik i dodao da njemu, za razliku od DŽaferovića, nije potrebno da prilikom donošenja odluka traži nečije mišljenje.

On je ponovio svoj stav da dosadašnju politiku, na čije su kreiranje uticali visoki predstavnik i međunarodna zajednica, treba odbaciti i kretati se u okviru politike koju će članovi Predsjedništva zajednički utvrđivati.

“Ja pozivam na dogovor i saradnju da napravimo bazični konsenzus šta možemo, a šta ne”, rekao je Dodik i dodao da će odbaciti politiku svršenog čina koju je ranije vodio visoki predstavnik, a podržale bošnjačke strukture, pogotovo ako ima mjera centralizacije.

Kada je riječ o unutrašnjim ekonomskim politikama u BiH, Dodik je naveo da Savjet ministara treba svesti na pitanje pomoćnog organa Predsjedništvu.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara mora aktivno predlagati mjere iz svoje nadležnosti za zaštitu ekonomije, naročito pitanje domaće proizvodnje i stvaranje koncepta novih proizvodnji u BiH, jer bez toga nema rasta BDP-a.

Dodik je naglasio da se mjerama zaštite domaće proizvodnje na granici može dosta toga učiniti.

“To nije protiv prakse EU, ali traži našu odlučnost. Naravno da će EU uvijek biti protiv, ali ne trebamo činiti ništa što već ne funkcioniše u svijetu. Ovako dajemo ogroman novac za uvoz flaširane vode, sokova i mnogo čega drugoga”, konstatovao je Dodik.

 

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od novog američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona Dodik je rekao da sve zavisi od Nelsona.

“Ja sam na crnoj listi, kako vole reći u Sarajevu. Ja nisam protiv saradnje. Ja uvažavam i obožavam Trampovu Ameriku koja kaže da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja. A ne Ameriku Morin Kormak, koja pokušava držati predavanje kako se treba ponašati. Neka to nosi sa sobom u penziju”, poručio je Dodik.

On je dodao da će, što se njega tiče, svi ambasadori u BiH morati da se naviknu na pozicije kao sve njihove kolege u normalnim zemljama.

“A da se oni petljaju u unutrašnje stvari BiH, nema potrebe da se sastajemo. Za odnos između BiH i Amerike i što traži bilateralni odnos, uvijek sam otvoren”, istakao je Dodik.

On je naveo da je Kormakova išla u Tužilaštvo BiH i “pakovala” optužnice, da je u Centralnoj izbornoj komisiji govorila o zloupotrebama izbora, a da oni nisu bili ni održani.

“Naravno da ću to odbiti. Sa mnom će biti lako, ja sam u tome prepoznatljiv”, zaključio je Dodik.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.