Dodik: Amerikanci su oduvijek htjeli da vladaju u BiH

December 28, 2016, 12:27 pm

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Amerikanci “preko svojih ambasadora oduvijek pokušavali da vladaju u BiH”.

“Za to su najčešće nalazili poltrone. Kao uvređena gospoda uvijek nađu nekoga na lokalnom nivou ko nije poslušan i onda ga satanizuju”, rekao je Dodik za Srpski telegraf. Predsjednik Republike Srpske ukazao je da su SAD odustale od Dejtonskog sporazuma i da su pokušali da naprave tihu tranziciju u korist Bošnjaka.

On je, povodom odbijanja američke Ambasade da mu izda vizu kako bi mogao prisustvovati inauguraciji Donalda Trampa, rekao da ambasador SAD u Sarajevu Morin Kormak donosi zaključke na osnovu “sarajevske sećijske čaršije”. “Ja sam se suprotstavio, njene simpatije su na drugoj strani.

Ona kao ambasadorka nije trebalo da se ponaša kao sudija i da nameće svoja pravila.

A ako ne poštujete ta pravila, onda ste loš momak”, kaže Dodik. Odgovarajući na pitanje da li Amerikanci još biraju vlast u regionu kako je to rekao bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri, Dodik je naveo da “nije netačno da su Amerikanci u mnogim mjestima bili pokriće za `žuto-zelene` i kojekakve druge revolucije, ova i ona proljeća”.

“Ali, oni su to činili putem nevladinog sektora koji su plaćali vladinim parama.

U Srpskoj nemaju šanse”, poručuje Dodik. Kada je riječ o saradnji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je istakao da je Rusija zemlja koja poštuje Dejtonski mirovni sporazum. “Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i mogu samo da zahvalim velikom Putinu, koji je na svjetskom niovu rekao da su Srbi bespravno bombardovani, da je kršeno međunarodno pravo…”, rekao je Dodik.

On je posebno naglasio da je Rusija “godinama u Savjetu bezbjednosti UN reagovala na brojne laži, uložila veto na prijedlog Britanije da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom”. Odgovarajući na pitanje zbog čega Hrvatska na nabavku MIG-ova u Srbiji ubrzano odgovara nabavkom američkih F-16, Dodik je rekao da Srbija ima pravo na svoju odbranu.

“Od Srbije, kao najvažnije zemlje regiona, zavisi bezbjednost i stabilnost. Povećanje odbrane može da raduje svakog Srbina, a drugi nikada nisu prestali da imaju neke planove i želje”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ima dobre odnose i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji su pokazali opredijeljenost za saradnju. “Raduje me Vučićeva izjava nakon dolaska iz Rusije da Srbi više nikad neće doživjeti `Oluju`.

Zahvalni smo na tako jasnoj poruci. To je znak da se misli i na Srpsku”, istakao je Dodik. Odgovarajući na pitanje da li Bakir Izetbegović i SAD mogu ugroziti njegovu bezbjednost, Dodik kaže da on nije neko kim bi se SAD sada bavile u tom pogledu, a da Izetbegović ne može ugroziti ničiju bezbjednost.

“Njegova tvrdnja da ću proći kao Gadafi mi je poruka da se zaštitim od ekstrema koji su pod njegovom upravom ili kojima je on izvor inspiracije.

Apsolutno u tome nisam naivan”, rekao je Dodik.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *