Doboj: ŽRS usvojile novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta (VIDEO)

November 25, 2021, 4:34 pm

Željeznice Republike Srpske usvojile su novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta , koji je izrađen na osnovu uputstava i preporuka ovlaštenog konsultanta u okviru procesa restrukturisanja ovog preduzeća.Novi pravilnik čini 2098 sistematizovanih radnih mjesta,što je i definisano ugovorom o restrukturisanju preduzeća.Kako je rečeno ovaj dokument je prelazno rješenje zbog holdinga – budućeg novog modela organizovanja Željeznica Srpske.

 U odnosu na dosadašnje Pravilnike o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u ŽRS prema novom dokumentu značajno će biti smanjen broj izvršilaca na rukovodećim položajima na svim  nivoima.Prema pravilniku iz 2014. godine kada su Željeznice Srpske zapošljavale 5688 radnika imali su čak 307 izvršilaca na rukovodećim položajima.Sa novom sistematizacijom te brojke su znatno drugačije.

Smanjen je broj zaposlenih prije svega u administraciji,ali su ističu zadržani radnici koji rade na izvršnim poslovima.

Usvajanju novog pravilnika o sitematizaciji radnih mjesta prethodio je sastanak sa sindikalcima,koji kažu da još nisu vidjeli novi pravilnik.Iz Uprave ovog preduzeća kažu da će im on biti dostavljen , te da će imati 15 dana roka da se uvrste određene izmjene i dopune. Iz Samostalnog sindikata OŠV rekli su na čemu su insistirali.

Danas je u Željeznicama Srpske zaposleno 2029 radnika,što je ispod zacrtanog cilja od 2098 zaposlenih,koliko je definisano ugovorom o restrukturisanju.Nedostaje radne snage na izvršnim poslovima.Planirano je tokom naredne godine zapošljavanje 59 radnika na poslovima operacija i 71 radnik u poslovima infrastrukture.Kako je rečeno u roku od 90 dana biće donesen I novi plan zbrinjavanja onih radnika kojiH nema na rasporedu prema novoj sistematizaciji.

TV K3 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *