Doboj: Održana manifestacija „Branje trave ive“ (VIDEO)

September 11, 2019, 6:32 pm

Tradicionalno na hrišćanski praznik, Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja na Gostilju, jednom od najljepših vrhova na planini Ozren, održana je manifestacija „Branje trave ive“. Komitet za nematerijalnu baštinu UNESCO-a krajem prošle godine upisao je „Branje trave ive na Ozrenu“ na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Svake godine na hrišćanski praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja na ozrenskom vrhu Gostilj,koji se nalazi na nadmorskoj visini od 773 metra,okupi se veliki broj ljudi kako bi brali ljekovitu travu ivu.Bilo je tako i ove godine.Brala se ova ljekovita biljka i to uz pjesmu.Za ivu postoji izreka „ trava iva od mrtva pravi živa“. Ubrana iva koristi se tokom godine kao čaj, pomiješana s medom ili se potapa u rakiju.

Od novembra prošle godine „Branje trave ive“  je uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska. Inicijativu je pokrenulo Ministarstva prosvjete i kulture RS i Muzej u Doboju.

Put Ozrena na manifestaciju „Branje trave ive“ zajedno sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem uputio se i ambasador Kine u BiH Đi Pong,koji imao priliku i da proba topli napitak od ove ljekovite biljke.

“Branje trave ive na Ozrenu” treći je element iz Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, ranije su na tu listu upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *