TV K3

android aplikacija

instaliraj

Direktor etiopske aviokompanije otkrio posljednje detalje prije pada aviona (VIDEO)

Direktor etiopske aviokompanije otkrio posljednje detalje prije pada aviona (VIDEO)

Pilot Etiopian Erlajnza imao je poteškoća s upravljanjem avionom, nedugo prije nego se Boing 737 Maks 8 srušio 62 kilometra jugoistočno od Adis Abebe, izjavio je direktor avio kompanije Etiopian Erlajnza za CNN.

Na snimci razgovora pilota s kontrolom vazdušnog prometa čuje se kako je pilot imao poteškoća s upravljanjem avionom pa je zatražio da se vrati u bazu, prenosi Radio Sarajevo.

– Pilot je dobio odobrenje za povratak, ali je ubrzo nestao s radara – rekao je izvršni direktor Tevolde GebreMariam.

Piloti prošli kroz dodatnu obuku

GebreMariam rekao je za CNN da su svi piloti ove kompanije prošli kroz dodatnu obuku o postupcima tokom leta, koja je uključivala i informacije o procedurama uvedenim nakon pada 737 MAX 8 avio kompanije Lajon Er.

– Sličnosti između dviju nesreća su značajne – kazao je GebreMariam. “U oba slučaja radilo se o novim modelima istog aviona i oba leta trajala su samo nekoliko minuta prije nego što se srušio avion.“

Bolje ne spekulisati

Potrebno je napomenuti da je istraga obe nesreće u toku i da trenutno nema konkretnih dokaza da se radilo o istom kvaru aviona.

GebreMariam nije htio komentisati je li odluka o zabrani leta za sve aviona Boing 737 Maks 8 širom svijeta utemeljena, ali je potvrdio kako je ih je Etiopska kompanija prizemljila.

– Još uvijek ne znamo tačan uzrok nesreće, a spekulacije nisu nikome od koristi – rekao je GebreMariam.

Pronađene crne kutije

Službenici su pronašli crne kutije iz aviona i istražitelji će zasigurno saznati dodatne odgovore o uzroku nesreće nakon detaljne analize njihova sadržaja.

GebreMariam kazao je kako će etiopsko ministarstvo saobraćaja sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je sjedište kompanije Boing, kako bi se dogovorilo najbolje mjesto za analizu tih podataka. Naime, smatra GebreMariam, Etiopija nije u mogućnosti samostalno provesti tu analizu jer ne posjeduje odgovarajuću opremu.

Izvor: srpskainfo 

Komentarišite

Your email address will not be published.