TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dijamanti iz putera od kikirikija!

Način na koji su dijamanti nastali duboko unutar zemlje, mogao bi da nam približi teoriju evolucije. Zato tim naučnika u Nemačkoj pokušava da napravi ovo drago kamenje od ugljen-dioksida i putera od kikirikija.

Dijamanti iz putera od kikirikija!

S vremena na vreme u bavarskom Geoinstitutu zaposlene u kancelarijama blizu laboratorije u kojoj Den Frost sprovodi oglede uznemiri buka vibriranje zidova. To znači da je jedan od njegovih ogleda ponovo eksplodirao.

Kada Frost stigne u laboratoriju obično ispred vrata vidi nekoliko šokiranih i zabrinutih kolega.

„Zvuči strašno, ali nije opasno. Sve je zaštićeno“, pravda im se. Tako bi ukratko mogao da se opiše Frostov eksperimentalni dan.

Pokušava da stvori iste uslove u unutrašnjosti planete Zemlje, hiljadama kilometara ispod nas. To uključuje i drobljenje kamenja pod ogromnim pritiskom.

Nakon velikog broja eksperimenata Frost je otkrio iznenađujuće načine pravljenjadijamanata – od ugljen-dioksida. I putera od kikirikija.

„Ako želimo da saznamo kako je Zemlja tačno nastala moramo da utvrdimo od čega se sastoji. Veliki broj geologa smatra da Zemlja ima isti sastav kao i meteori. Problem je u tome što većina meteora koji padnu na našu planetu imaju mnogo veći procenat silicijuma od Zemljine kore. Jedna od mogućnosti jeste da je veliki deo ostao zarobljen duboko unutar planete“, objašnjava Frost za Bi-Bi-Si.

Da bi odgovorio na ovo pitanje, on koristi dve prese. Jedna koja na uzorcima kristala generiše pritisak 280.000 puta veći od atmosferskog pritiska, čime se stvaraju uslovi na 800 do 900 kilometara dubine.

Druga presa podrazumeva pritisak 1,3 miliona puta jači od atmosferskog. Izlaganje kristala velikim pritiscima primorava atome u njima da se rasporede drugačije i formiraju gušću strukturu.

Frost prilikom procesa pokušava sa ubacivanjem materijala bogatog ugljenikom. U ovom slučaju puter od kikirikija. „Velika količina vodonika je oslobođena uništila je eksperiment. Ali tek nakon što je ugljenik pretvoren u dijamant“, kaže Frost.

Osim što je cela priča zanimljiva, Frost i njegove kolege sprovode ozbiljna istraživanja kako bi usavršili proces pravljenja veštačkih dijamanata sa različitim osobinama. Kombinujući dijamante sa borom moglo bi da ih učini boljim provodnicima koji se ne zagrevaju – što je najveći problem današnjih provodnika.

Na dobrom su putu da veštački proizvedu veoma jak dijamant, koji bi bio nekoliko puta jači od prirodnih.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.