TV K3

android aplikacija

instaliraj

Detalji tragedije: Naglo se pogoršala situacija i izgubili smo kontakt sa posadom

Komandant 204. vazdhoplovne brigade VS Predrag Bandić danas je na konferenciji za novinare iznio sve detalje leta helikoptera koji se srušio sinoć kod aerodroma Surčin i precizirao da je svaki kontakt sa posadom izgubljen u 22.31, rekavši da je lično dao naređenje da se krene u akciju spasavanja.

Detalji tragedije: Naglo se pogoršala situacija i izgubili smo kontakt sa posadom

Bandić je na konferenciji za novinare rekao da je posada sačinjena od istinskih heroja dežurala u snagama za hitno reagovanje na aerodromu Batajnica i da je oko 19 30. redovnim putem dobijen zahtjev od zdravstenih institucija za pomoć u spasavanu bebe čije je prevoženje bilo onemogućeno prekidom drumskih komunikacija zbog odrona.

Kako je naveo oko 20.15 časova sagledana je meteorološka situacija na aerodromima, a on je u ličnom kontaktu sa posadom u potpunosti bio uvjeren u spremnost za ispunjavaje zadatka.

“Naređenje sam izdao lično”, rekao je Bandić napominjući da je to učinio kao i nebrojeno puta do tada.

Prema njegovim riječima let se odvijao potpuno normalno do Raške gdje je organizovan prihvat bebe i ljekara pratilaca, a let se odvijao do Mladenovca bez ikakvih problema a onda je došlo do naglog pogoršanja meteorološke situacije.

“Helikopter se nije uputio ka Kragujevcu jer me nisu ubedili u njihovom Kliničkom centru da postoje uslovi da letelica sleti tamo. Znali smo da je ostalo još kiseonika u inkubatoru za bebu za više od sat vremena, što je bilo sasvim dovoljno da se stigne do Beograda “, rekao je Bandić.

Zbog toga, dodao je, odlučeno je u datom trenutku da se slijetanje obavi na aerodromu Nikola Tesla.

Bandić je naveo i da su bila dva neuspješna pokušaja slijetanja zbog slabe vidljivosti, te da je u 22.31 izgubljena svaka komunikacija sa posadom, a odmah nakon toga počela je potraga.

Upitan koliko je bila kritična meteorološka situacija, rekao je da nije bila kritična vec složena, ali u odnosu na takvu situaciju ponovio da su i letjelica i posada bili najbolji mogući izbor.

Omer Mehić je u svojoj karijeri spasio preko 1000 ljudi, upravljao je helikopterom koji je prebacio Aleksandra Vučića do Feketića prošle godine i 2008. je preživeo pad helihoptera. Ivan Miladinović je učestvovao u akciji spašavanja poplavljenih u Obrenovcu.

 

Atv

Komentarišite

Your email address will not be published.