Deset godina od smrti Dejvida Bouvija

January 11, 2021, 8:14 am
10. januara se navršava pet godina od smrti Dejvida Bouvija. Njegova muzika i njegov stil ostaju neazaboravni zauvijek.

Za „Blackstar”, sedam mračnih pjesama, često se tvrdi da je bio Bouvijev muzički oproštaj od svijeta. Ali to negira njegovo okruženje, pogotovo jer je Bouvi u to vreme već radio na slijedećem albumu.

Devid Bouvi ostavlja iza sebe jedinstveno djelo. Početkom 70-ih uzburkao je muzički svijet u blistavim kostimima kao “Ziggi Stardust”. Ubrzo nakon toga odbacio je ovaj alter ego i stvorio pravu suprotnost Zigiju – dendija u odijelu i sa perfektno sređenom frizurom.

Tokom decenija, Dejvid Robert Džouns uvijek se iznova stvarao, vizuelno i muzički.

Baš za njegov rođendan 8. januara, bend Djuran Djuran objavio je verziju “Five years”, jednog od najvećih Bouvijevih hitova. Na koncertu uživo u noći između 8. I 9 januara pod nazivom „A Bowie Celebtarion: Just for One Day!” nastupili su mnogi slavni muzičari.

Dejvid Bouvi, koji bi 8. januara 2021. napunio 74 godine, ostaje misteriozni muzički genije, uprkos svom velikom medijskom prisustvu.

„Vidjeti više i osjećati manje / reći ne, misliti da / ovo je sve što sam ikada mislio / to je poruka koju sam poslao”, pjeva Bouvi u „Ne mogu sve da dam”, posljednjoj pjesmi na posljednjem albumu. Očigledno da nije morao sve da otkrije: Dejvid Bouvi živi u svojoj muzici, piše Dojče vele.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *