Derventa: Uz vatromet, kolo i kuvano vino dočekana Pravoslavna nova godina(VIDEO)

January 14, 2022, 1:45 pm

Uz muziku, kolo, kuvano vino i vatromet sinoć je tradicionalno i na Trgu pravoslavlja u Derventi organizovan doček pravoslavne Nove godine, a za dobru atmosferu pobrinuo se „Markato“ bend i derventski izvornjaci.

Građani Dervente ispratili su staru i dočekali Pravoslavnu novu godinu, po tradiciji na Trgu pravoslavlja, na platou ispred Sabornog harma Uspenja Presvete Bogorodice. Pod vedrim nebom, uz kuvano vino i narodno kolo, Dervenćane su zabavljali derventski izvornjaci i „Markato“ bend. Pola sata prije ponoći, muzika je stala, kako bi vjernici prisustvovali molebanu, kojim je molitveno dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru. Nakon toga, nebo nad Derventom obasjao je vatromet.

Dervenćani složni u željama da je zdravlje na prvom mjestu. Ponoć su dočekali dobro raspoloženi, a lijek za hladno vrijeme našli su u kuvanom vinu.

U ponoć se sugrađanima obratio gradonačelnik Milorad Simić, poželivši im srećnu i uspješnu Pravoslavnu novu godinu.

“Nije nam vrijeme išlo na ruku, pa nas je vjerovatno zbog tog nešto manji broj nego obično, ali ipak dovoljno. Značajan dio zemaljske kugle večeras obilježava pravoslavnu Novu godinu, od Moldavije, Gruzije, Ukrajine, Rusije, pa sve do kopna Egipta i Etiopije, kao i Srbija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, i u tom svemu jedan mali grad Derventa u Republici Srpskoj, grad koji njeguje ovu tradiciju godinama. Ovo je jedno posebno zadovoljstvo, prvenstveno zahvaljujući SPKD-u „Prosvjeta“ na čelu sa sveštenikom Daliborom Đekićem i našoj Turističkoj organizaciji u čemu im, naravno, pomažemo i mi iz uprave u finansijskom smislu. Ovo je nešto što nije ni na čiju štetu i ne bi volio da neko nađe prostora i spomene kako Srpska opet nešto slavi, pa kao i 9. januar, a meni ne smeta datum u martu i razumijem zašto bi nekom smetao januar i istorijska činjenica pravoslavne Nove godine”, rekao je Simić čestitavši još jednom svim sugrađanima i svim pravoslavcima širom svijeta Novu godinu, poželivši im dobro zdravlje koje je u današnje vrijeme najveći dar.

Organizacija ovogodišnjeg dočeka povjerena je, kao i ranijih godina Srpskom prosvjetnom kulturnom društvu „Prosvjeta“, s tim da se u ulozi organizatora ove godine našla i Turistička organizacija grada.

Predsjednik derventske “Prosvjete” sveštenik Dalibor Đekić je podsjetioda prošle godine manifestacija nije održana.

“Već dugi niz godina, od 2003. godine, na trgu dočekujemo pravoslavnu Novu godinu i za Dervenćane to je već postala tradicija, koju, nažalost, prošle godine nismo mogli organizovati. Tradiciju je započeo pokojni prota Dragan Kainović koji je tada bio na čelu „Prosvjete“”, kazao je Đekić uputivši sugrađanima čestitke povodom praznika.

U ime svih koji su bili u organizaciji, Đekić je svima poželio srećno i Bogom blagosloveno Novo ljeto, sreću, zdravlje i svako dobro na mnoga ljeta.

Izvor: TV K3
Foto: Derventski list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.