Derventski vatrogasci izveli pokaznu vježbu gašenja požara i evakuacije povrijeđenih (FOTO)

November 24, 2021, 4:59 pm

U prostorijama Osnovne škole ,,19. April” pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Derventa izveli su pokaznu vježbu gašenja požara u školskom objektu.

Starješina VSJ Derventa Slaven Pijetlović kaže da se vježba odvijala u nekoliko etapa pri čemu je na početku, usljed požara koji je izbio u školskoj kotlovnici, došlo do širenja vatre i nekontrolisanog dima pri čemu naređena hitna evakuacija učenika i školskog osoblja.

Podsjeća da je usljed požara i dima, došlo je i do povrede nekoliko osoba podsjećajući da je ubrzo po dobijanju poziva, na teren pristigai vatrogasni tim pri čemu je jedna grupa obavljala proces gašenja požara dok je druga grupa, pregledala objekat i vršila evakuaciju povrijeđenih.

Kaže i da je se ovo bila vježba pod nazivom ,,Požar u školi” koja je imala za cilj da pokaže koliko brzo vatrogasci mogu da spriječe širenje požara pri čemu je neophodno spasiti materijalna dobra i ljudske živote.

Podsjeća i da je vježba realizovana uz sadjestvo sa pripadnicima policije i hitne pomoći.

Direkor OŠ ,,19.april” Elvira Miljić kaže da je veoma zadovoljna održanom vježbom podsjećajući i da je obaveza ove vaspotno-obarzovne ustanove da jednom godišnje, realizuje slične  aktivnosti pri čemu je potrebno efikasno djelovati u kriznim situacijama.

Kaže da je zadovoljna pokazanom reakcijom učitelja i nastavnika koji su uspjeli oko 300 učenika da iz prostorije škole, izvedu za samo dvije minute.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić podsjeća da bez obzira što gradska vatrogasna  jedinica mala ipak ima snagu i sposobnost, što je pokazala i na vježbi. Kaže i da je gradska uprava zadnjih godina, dosta radila na tome poboljšaju uslovi rada za vatrogasce.

Simić kaže da je tokom zadnje dvije godine radilo na nabavci vozila, pri čemu je nabavljena cisterna i jedno navalno vozilo što je koštalo oko 650.000 KM.

Navodi da je u završnoj fazi i izgradnja novog vatrogasnog doma a trenutno se izvode završni radovi.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *