TV K3

android aplikacija

instaliraj

Derventa: Svinjar iz Osinje Drago Planinčević (VIDEO)

Derventa: Svinjar iz Osinje Drago Planinčević (VIDEO)

Jedan od najvećih farmera na području opštine Derventa, kada je u pitanju uzgoj svinja, je Drago Planinčević iz Osinje. Naša ekipa posjetila je ovog farmera, razgovarala o stanju u svinjogojstvu, cijenu svinja koja je godinama već ista, kao i o mnogim drugim temama vezanim za svinjogojstvo, ali i ratartstvo.

Preko dvije decenije uzgojem uzgojem prasadi i tovnih svinja, u najvećem selu na području opštine Derventa Osinji, bavi se Drago Planinčević. Na gazdinstvu Planinčević, sve poslove rade Drago i njegova supruga. Kako kaže, da je dobro i nije, a ni da je loše nije.

Pitanje koje se uvijek nameće kao aktuelno u ovom poslu je otkupna cijena prasadi i velikih svinja. Planinčević ističe da najveći problem predstavlja jeftin uvoz mesa.

Ovaj osinjski farmer ističe da on ipak ima velikim dijelom zagarantovanu prodaju svojih svinja, ali i tu tržište napravi problema sa niskom cijeom i jeftinim uvozom.

Da bi se obezbijedila hrana za ovoliki fond svinja potrebno je proizvesti i određene količine hrane, a Drago obrađuje čak 400 dunuma poljoprivrdnog zemljišta.

Ovaj svinjar navodi da je od 400 dunuma poljoprivrednog zemljišta, preko 200 pod zakupomm, te u  u tom periodu ima potrebu i za angažovanjem sezonskih radnika, kojih sve više manjka.

Drago hvali lokalnu zajednicu na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem koja ima sluha za sve  derventske poljoprivrednike i redovno daje podsticaje, dok ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede zna da kasni sa premijama i subvencijama.

Navodi Palninčević da je od velikog značaja podsticaj za naftu koji dobijaju registrovani poljoprivredni proizvođači.

Kada je riječ o Udruženjima, kako svinjara, tako i drugih grana stočarstva, Drago ističe da je to korak više i bliže tržištu.

Ipak, ovaj farmer ističe da  sela polako ostaju pusta, mladi su davno počeli  odlaziti sa sela i sve manje hoce da rade.

Ono što ovu farmu čini posebnom i na neki način izdvaja od mnogih drugih, jesu higijenskih uslovi i čistoća i urednost farme. Nažalost, kako kaže Drago u godinama koje dolaze, jedno je sigurno, farmu neće širiti.

TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.