TV K3

android aplikacija

instaliraj

Derventa: Počeo Inter folk fest “Bosiljkovanje” (VIDEO)

Derventa: Počeo Inter folk fest “Bosiljkovanje” (VIDEO)

Svečanim defileom svih učesnika i mini-nastupima ansambala iz Ukrajine i daleke Indije na Trgu pravoslavlja danas je i svečano otvoreno ovogodišnje četverodnevno izdanje Interfolk festivala „Bosiljkovanje 2018“. Čast da prvi nastupe na festivalu pripala je derventskom horu „Mozaik“.

U organizaciji Kulturno – umjetničkog društva mladih “Bosiljak” u Derventi počeo je tradicionalni Inter folk fest  “Bosiljkovanje”. Učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Indije, Ukrajine, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival “Bosiljkovanje” okupio je oko 470 učesnika iz raznih krajeva svijeta sa raznim običajima i kulturama. Pored domaćih folklornih društava, ove godine u Derventu su pristigla i društva iz Ukrajine al i Indije. Folklorni ansambl „Kalrav“ iz Indije predstaviće nacionalne igre pokrajine iz koje dolaze.

Stana Nagradić, organizator i rukovodilac Kulturno umjetničkog društva „Bosiljak“, istakla je da je festival certifikovan od strane „CIOFF-a“, što znači da ispunjava uslove Svjetske asocijacije za održavanje kulturnih festivala.

 I ove godine okupili smo ansamble iz država bivše Jugoslavije, kao i naše goste iz Indije i Ukrajine, sa kojima mi činimo jedan veliku cjelinu „Bosiljkovanja“ ove godine. Imamo za cilj okupljanje svih ljudi i rasa, da oni dođu ovdje i da mi odemo u njihove zemlje, da ih upoznamo i da oni upoznaju nas, rekla je Nagradićeva, dodajući da je ukupan broj učesnika oko 470.

Drugi put u Bosni i Hercegovini je član indijskog ansamba „Kalrav“ Haris Patel. Oduševljen je ljubaznošću našeg naroda.

– Igraćemo tradicionalnu igru iz Indije koja se zove „Gudjarat“, po istoimenom dijelu Indije. Vaše igre su veoma lijepe i bolje su struktuisane od naših, jer mi imamo slobodne pokrete i improvizaciju, a kod vas su pokreti strogo definisani, rekao je Patel.

Član KUDM „Bosiljak“ Tamara Nedić rekla je da je uložen veliki trud u organizaciju ovog festivala, otkrivši da će Dervenćani i gosti „Bosiljkovanja“ imati priliku vidjeti jednu novu koreografiju koje je društvo pripremilo.

Pored domaćina na festival će učestvovati i Folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, HKPD “Bosiljak” iz Hrvatske, derventski hor “Mozaik”, Folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, KUD “Stevan Štrbac” iz Srbije, ANIP “Veselin Masleša” iz Banjaluke, HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega, mališani derventskog Kluba za djecu “Vučko”, KUD “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

“Bosiljkovanje” traje četiri dana i ovaj festival ima više segmenata, pored koncerata koji se održavaju svakog dana, između ostalog u Petrovu, Šamcu i Derventi, on sadrži i okrugli sto na temu – običaji Posavine i njihova uloga danas, kao i izložbe i konzumaciju tradicionalnih jela društava koji se predstavljaju na “Bosiljkovanju ”Među domaćim učesnicima nastupiće folklorna društva iz Širokog Brijega, Doboja, Prijedora, i Banjaluke.

Završni koncert festivala održaće se u nedjelju u sportskoj dvorani u Derventi od 19:00h.

TV K3/derventacafe.com

Komentarišite

Your email address will not be published.