Derventa: Otvoren 12. Sajam privrede i turizma

August 23, 2017, 7:20 pm

“Dvanaesti put značajno podržavamo ovu sajamsku manifestaciju koja napreduje iz godine u godinu, a ovogodišnja ima 30 odsto više izlagača. To daje snažnu dimenziju koja utiče kao podstrek novim djelatnostima i ukupnom ambijentu razvoja”, rekao Đokić novinarima.

On je dodao da je broj novih preduzeća u Derventi svake godine veći i da sada uspješno djeluje 14 austrijskih, 11 italijanskih i značajan broj domaćih firmi.

“To dovoljno govori o povjerenju koje je stvorila lokalna zajednica na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem, ali i o povjerenju u institucije Republike Srpske”, dodao je Đokić.

On je rekao da su pokazatelji rasta industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj u 2017. godini veći za 4,02 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a da je za prvih šest mjeseci bruto domaći proizvod veći za 2,2 odsto.

Osim Đokića, sajamskoj svečanosti prisustvovali su i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić izjavio je novinarima da je ova lokalna zajednica napravila korektno privredno okruženje, transparentnim i odgovornim ponašanjem prema inostranim ulagačima i svim privrednicima.

“Prošle godine Derventa je imala 350 miliona izvoza, a na nivou Republike Srpske to je 11,08 odsto. Ušli smo u red lokalnih zajednica koje visoko kotiraju u samom vrhu Republike Srpske, ali i BiH”, rekao je Simić.

On je dodao da se mnogo veći gradovi i opštine mogu ponositi ako imaju na jednom mjestu više od 130 izlagača.

“Derventa je sigurno ponosna na Sajam privrede i turizma, koji iz godine u godinu okuplja sve više izlagača”, naglasio je Simić.

Miroslav Simić, direktor Sportsko-kulturnog centra Derventa koji je organizator Sajma, rekao je da se sajam i ove godine održava na 3.200 metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, a u okviru tradicionalnog Derventskog vašara, koji se organizuje 166. put.

“Neki izlagači su sa nama od prve godine i postali su partneri Sajma, a imamo i 30 odsto novih izlagača iz raznih oblasti”, rekao je Simić, koji je sa načelnikom i ministrima Vlade Republike Srpske na ulazu u sportsku dvoranu, simboličnim presijecanjem vrpce, ozvaničio početak Sajma i obilazak brojnih izložbenih štandova.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma, Privredne komore Republike Srpske i načelnika opštine Derventa.

Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem je nastupilo Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Derventa”.

Sajam će biti zatvoren u petak, 25. avgusta, u 16.00 časova.

TV K3/Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *