Danas Sveti Vrači

Pravoslavna crkva danas molitveno obilježava praznik posvećen svetim ljekarima Kozmi i Damjanu, koji se u narodu nazivaju Sveti Vrači.

Danas Sveti Vrači

Sveti Kozma i Damjan bili su ljekari i, kako hrišćani veruju, čudotvorci. Ova dvojica svetitelja su bili rođena braća, rodom iz Rima. Kao djeca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga da liječe ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su zahtijevali od bolesnika da vjeruju u Isusa Hrista.

Naslijedivši veliko imanje, oni su ga milostivo davali siromašnima. U to vrijeme, u Rimu je carovao car Karin. Pred njega su gonitelji doveli ovu svetu braću, okovanu u lance. Poslije dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vjere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim, Kozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savjetovali da on prizna “jedinoga istinitoga Boga”.

Sveti mučenici Kozma i Damjan rekli su mu: “Naš Bog nije stvoren, ali je On Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i djelo ruku umjetnika. I kad ne bi bilo umjetnika da vam naprave bogove, vi se ne bi imali kome klanjati.”

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je poslije čuda učinjenoga nad samim carem, kad su ga čudesno iscijelili od teške bolesti – car i sam izjavio svoju vjeru u Isusa Hrista i pustio braću. I oni su produžili da propovijedaju hrišćanstvo i iscjeljuju bolesnike.

Zbog toga što su se pročuli pozavidio im je na slavi neki ljekar, negdašnji učitelj njihov, i pod izgovorom da beru ljekovite trave izveo ih u planinu i pobio kamenjem. Ovi svetitelji su ubijeni 284. godine.

Mnoge bolnice nose ime svete braće Kozme i Damjana a mnogi hramovi, širom pravoslavnog svijeta, posvećeni su upravo njima – Svetima Kozmi i Damjanu.

RTRS

Komentarišite

Your email address will not be published.