TV K3

android aplikacija

instaliraj

Danas počinje “Lut fest”

U Istočnom Sarajevu danas će biti otvoren 16. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2015" u okviru kojeg će do 15. maja biti odigrano 12 predstava.

Danas počinje “Lut fest”

Selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je da se je moto ovogodišnjeg festivala “Fenomen lutkarske igre”, čime se iskazuje raznovrsnost lutkarskih tehnika i tradicionalnih teatarskih formi iz Japana, Meksika, Portugala, Estonije, Engleske, Bugarske, Srbije i BiH.

Izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić Štifanić najavila je da će festival otvoriti “Refleksija animacije”, u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film “Kr.Sarafov”, iz Sofije, Bugarska.

Publika će imati priliku da prvi put vidi predstavu iz Japana, “Priču o ptici”, istočnu priču, koja je van granica i vremena.

Državno lutkarsko pozorište iz Stare Zagore, Bugarska, donosi fantastičnu transformaciju “Čarobnjaka iz Oza” u modernu priču, kroz lutkarski mjuzikl, uz korišćenje različitih načina izražavanja.

Kroz igru marioneta, predstava “Cirkus insekata”, Marionetskog pozorišta iz Londona, udahnjuje novi život u tradicionalne tehnike koje se koriste u viktorijanskim trik marionetama.

“Nekada davno”, Državnog lutkarskog pozorišta Sliven iz Bugarske, je muzička bajka o životu sa lutkama napravljenim od autentičnih elemenata iz davnih vremena, ispričana sa osmijehom i divljenjem prema bugarskom folkloru.

Predstava “Lutke mog života”, Lutkarskog pozorišta “Trule” iz Portugala, je antologija koja predstavlja putovanje dugo više od trideset godina istraživanja i razumijevanje različitih tehnika gradnje i manipulacije lutaka.

Popularnu bajku “Maša i medvjed” izvešće Lutkarsko pozorište “Tulevski” iz Estonije.

Ove godine prvi put na festivalu učestvuje pozorište iz Meksika. Pozorište “La kukaraća” publici će se predstaviti “Pjesmom Šamana” i pričom o bogatoj tradiciji meksičke istorije i njegovog postanka.

Ove godine će se publici novim lutkarskim ostvarenjima predstaviti dobro poznati ansambli iz Zrenjanina predstavom “Bajka o majušku”, čuvenog Luleta Stankovića, Pozorište mladih iz Novog Sada sa lutkarskom monodramom za djecu “Kako je otkriveno letenje?” i Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom “Ledeno srce”.

Publika će i ove godine imati priliku da vidi najnoviju predstavu Pozorišta “Puž” iz Beograda sa Brankom Milićevićem Kockicom, u glavnoj ulozi, koja će zatvoriti ovogodišnji festival.

U okviru edukativnog programa festivala biće održana Kraetivno-edukativna radionica izrade lutaka “Kreacije za Lut fest i dušu”, namijenjenu djeci predškolskog i niže školskog uzrasta, vaspitačima i pedagozima. Osim toga, biće održane i promocije knjiga i publikacija iz oblasti lutkarstva, kao i predavanja o bugarskom lutkarskom pozorištu.

U duhu bugarskog lutkarskog teatra biće postavljena izložba lutaka “Magija vjetra”. U pratećem programu festivala, planirano je da tri predstve budu održane na Palama.

Festival je takmičarskog karaktera. Predstave će ocjenjivati stručni žiri u sastavu Žana Demikhova iz Rusije, te LJubica Ostojić i Vojislav Vujanović iz BiH.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.