TV K3

android aplikacija

instaliraj

Danas otvaranje izložbe “Nazovimo to ljubav”

U Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci večeras će biti otvorena izložba Brede Beban pod nazivom "Nazovimo to ljubav" /Let’s call it love/ u okviru koje će biti prikazan do sada najcelovitiji uvid u multimedijalni opus Bebanove.

Danas otvaranje izložbe “Nazovimo to ljubav”

Izložbu, koja će biti postavljena u Banjaluci do 22. avgusta, Muzej savremene umjetnosti partnerski realizuje sa Kulturnim centrom Beograd, Muzejom savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i “SEEcult.org” portalom za kulturu jugoistočne Evrope.

“Biće izloženi najvažniji video radovi i filmovi Brede Beban iz perioda 1992. – 2012. godine – ukupno 17 video radova, video instalacija i umjetničkih filmova i dva fotografska projekta”, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Breda Beban je bila likovni umjetnik, sineasta i kustos/kreativni producent čiji rad se bavi savremenim pojmovima subjektivnosti i emocija koje se javljaju na marginama velikih priča o geografiji, politici i ljubavi.

Radeći samostalno ili u saradnji sa drugim umjetnicima i sineastima, napravila je brojne radove koji su izlagani u najznačajnijim muzejima savremene umjetnosti u Evropi i SAD kao što su Tate Modern u Londonu, Moma u NJujorku, Museo Reina Sofia u Madridu.

Za svoje kratke filmove dobijala je prestižne nagrade i priznanja na uglednim filmskim festivalima u svijetu.

Osim umjetničkog rada, bogate izlagačke prakse na samostalnim i grupnim izložbama u cijelom svijetu, među kojima je i Bijenale u Veneciji, Breda Beban je predavala multimedije na Umjetničkoj akademiji u Stokholmu i prestižnom Halam univerzitetu u Šefildu, a bila je i kustos u nekoliko projekata.

Izložbu “Nazovimo to ljubav”, u aprilu ove godine premijerno je vidjela publika u Kulturnom centru Beograd, a zatim i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 15. maja do 15. juna ove godine.

Otvaranje izložbe u Banjaluci predviđeno je sa početkom u 20.00 časova.

Komentarišite

Your email address will not be published.