TV K3

android aplikacija

instaliraj

Danas je Vidovdan

Danas je Vidovdan

U malobrojne, i po svetkovanju izuzetno očuvane, praznike iz stare narodne vjere spada Vidovdan koji se praznuje 28. juna po novom ili 15. juna, po starom kalendaru.

Prema crkvenom kalendaru, na ovaj dan slave se Sveti srpski knez Lazar Sveti Vid, Sveti Modest i Kriskentije i prorok Amos. Vidovdan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka. Inače, ovaj dan je u okviru Petrovdanskog posta.

Činjenica da se najvažniji događaj u srpskoj istoriji Kosovska bitka, odigrao na Vidovdan, prouzrokovala je i preplitanje istorijske zbilje i narodnih vjerovanja i običaja, pa se kosovska legenda, kao najrazgovjetniji znak srpske narodne svijesti, razvijala uporedo sa običajima starog slovenskog božanstva Vida. U narodnim predanjima Sveti Vid liječi od svih očnih bolesti i omogućava slijepima da progledaju.

Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini pomen i proroku Amosu. On je rođen 499. godine prije Gospoda Isusa Hrista u Tekuji. Bio je otac proroka Isaije. Vlasti su ga progonile zbog toga što je savjetovao ljude da se okrenu jedinoj pravoj vjeri. Prema narodnom predanju, Knez Lazar je slavio proroka Amosa.

Sveti Knez Lazar rođen je u porodici vlastelina Hrebeljanovića. Oženio se ćerkom velikog župana Jug Bogdana, Milicom, u narodu poznatijom kao knjeginja Milica. Imao je osmoro djece i bio je dobar vladar svom narodu. Za sobom je ostavio manastire Ravanicu, Gornjak i Vrdnik, nazvan Nova Ravanica, kao svoje zadužbine.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.