TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dan oslobođenja opštine Brod u Drugom svjetskom ratu

Još jedan značajan datum iz ratne istorije Broda je i 20.april-dan kada je prije 74 godine Brod oslobođen neprijateljske okupacije.Savez Udruženja boraca NOR-a opštine Brod svake godine organizuje pomen za stradale u II svjetskom ratu polaganjem vijenaca na Spomen kosturnicu u Gradskom parku gdje se sada nalazi i Spomen-ploča ubijenim Jevrejima.

Dan oslobođenja opštine Brod u Drugom svjetskom ratu

Opština brod nažalost,ima burnu ratnu prošlost-i ovu bližu nama,još uvijek svježu i bolnu,i onu od prije 70-tak godina,koju pokušavamo održati u sjećanju i pokloniti joj se.

Iako se ne zna tačan broj stradalih,pretpostavlja se da je najmanje 2 i po hilajde brođana život izgubilo tokom Drugog svjetskog rata.Što u borbenim dejstvima,što u logorima.

U najsmrtonosnijem,najmasovnijem antifasističkom pokretu samo jevreja stradalo je 6 miliona. Na desetine jevrejskih porodica zauvijek je zbrisano sa karte Broda,kao da nikad nisu postojale.

Mjesec april za njih je poseban jer za koji dan -24.aprila obilježavaju dan najvećeg stradanja- Holokaust.U brodu danas nema nijednog pripadnika jevrejske zajednice.Upravo je to rezultat njihovog sistematskog istrebljenja.

Brojni Brođani bili su učesnici najmasovnijeg antifašističkog pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji, opština Brod i njeni građani, iskreno, sa velikim poštovanjem, prisjećaju se svih žrtava fašističkog terora, kako boraca Narodno oslobodilačkog rata, tako i stradalih civila i njihovih potomaka.

U pomen svih stradalih Narodno oslobodilačkog rata , položeni su vijeci i cvijeće na Spomen-kosturnici u Gradskom parku gdje se sad nalazi i ploča stradalim Jevrejima , Vijence su položile delegacije opštinskog SUBNOR-a, administrativne službe, Boračke organizacije i udruženja posljednjeg rata, te političkih stranaka.

TVK3

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.