TV K3

android aplikacija

instaliraj

I dalje bez razmjene zarobljenika

Vlasti Narodne Republike Donjeck nisu počele sa razmjenom zarobljenika jer Kijev odbija da objavi listu zarobljenih proruskih boraca, rekao je ministar odbrane Donjecka Leonid Baranov, javlja danas agencija "Novorusija".

I dalje bez razmjene zarobljenika

“Nismo dobili od Kijeva liste zatvorenika koje planiraju da oslobode. Strahujemo da će Kijev da nas prevari ako oslobodimo zatvorenike koje imamo”, rekao je Baranov.

On je dodao da postoji bojazan da Kijev neće vratiti proruske borce, ako prethodno budu oslobođeni ukrajinski vojnici.

“Kijev tvrdi da ima oko 300 zarobljenika, ali još nemamo tačnu listu. Osim toga, oko hiljadu naših pristalica i civila iz Donbasa vode se kao nestali, a oni su u stvari zarobljenici. Mi mijenjamo više od hiljadu za tri stotine ljudi i ne želimo da budemo prevareni”, rekao je on, prenio je Itar tas.

Protokolom o prekidu vatre, koji su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike, predviđeno je da obje strane moraju hitno da obustave upotrebu oružja, da međunarodni posmatrači iz OEBS-a moraju da kontrolišu primjenu primirja, a na ukrajinsko-ruskoj granici oslobađanje svih ratnih zarobljenika i otvaranje humanitarnih koridora.

Komentarišite

Your email address will not be published.