Dačić: Zabilježeni ksenofobija i raspirivanje nacionalne mržnje

Dačić: Zabilježeni ksenofobija i raspirivanje nacionalne mržnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na ministarskom sastanku Savjeta Evrope u Nikoziji da u regionu postoji ksenofobija i potpirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, ali da Srbija želi dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje.

Dačić je na skupu u Nikoziji rekao da su problemi rasizma, ksenofobije i ekstremizma u porastu u čitavoj Evropi.

“U našem regionu, poslednjih godina i meseci bili smo svedoci govora i zločina iz mržnje, ksenofobije, kao i opasnog potpirivanja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, uz povremene neodgovorne i opasne izjave i aspiracije pojedinih lidera za prekrajanjem granica u regionu”, rekao je Dačić.

On je dodao da je “istinsko opredeljenje Srbije dalji razvoj regionalne stabilnosti i saradnje kroz dijalog, mir i pomirenje”, ali da je to moguće samo ako takva volja postoji na svim stranama, prenose beogradski mediji.

“U tom pogledu vidimo mogućnost za ključni doprinos Saveta Evrope koji poseduje mehanizme da takve pojave i probleme uoči, jasno osudi i ukaže na potrebu i pravce preduzimanja odlučnih mera na njihovom suzbijanju, što Srbija veoma ceni. Pritom, posebno imamo u vidu neophodnost zaštite i unapređenja prava pripadnika nacionalnih manjina”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Beograd očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u susjednim zemljama budu u punoj mjeri poštovana u skladu sa standardima Savjeta Evrope.

 

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.