TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dačić sa Štraheom: Pitanje Kosova nije završeno

Dačić sa Štraheom: Pitanje Kosova nije završeno

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da pitanje Kosova nije završeno, već da je za njegovo rješenje potreban dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je poslije sastanka u Beogradu sa austrijskim vicekancelarom Hajnc-Kristijanom Štraheom, zahvalio što nije promijenio stav prema Srbiji kada je došao na vlast, i zahvalio mu je zbog razumijevanja stavova Srbije.

“Mi smo svjesni situacije koju imamo da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali nam je važno da ima razumevanja za naš stav”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da vlasti u Prištini treba da se zapitaju koliko će im decenija trebati da verifikuju nezavisnost.

Austrijski vicekancelar je danas izjavio da problem sa Kosovom nije dugoročno riješen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba.

“Ništa ne može da funkcioniše jednostrano”, rekao je Štrahe

Štrahe je rekao da je austrijska vlada priznala nezavisnost Kosova i da je to realnost ali je dodao da je činjenica da i Srbija vidi Kosovo kao deo Srbije, a podsjetio je i na rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244.

Austrijski vicekancelar je rekao da je od 193 države članice UN samo njih 105 priznalo nezavisnost Kosova te da je važno da obje strane nađu zajedničko rešenje.

“Ja se kao vicekancelar Austrije ne miješam u to pitanje ali imam razumijevanja za srpsku stranu”, rekao je Štrahe.

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna Štraheu na njegovim stavovima i da se ne može od njega očekivati da bude veći Srbin od Srba.

Šef srpske diplomatije je dodao da ako je problem sa Kosovom riješen zašto poslije deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo to pitanje nije “skinuto sa dnevnog reda”.

Izvor: BETA

Komentarišite

Your email address will not be published.