TV K3

android aplikacija

instaliraj

Dačić pozdravio stav Makrona o kompromisu u vezi sa Kosmetom

Dačić pozdravio stav Makrona o kompromisu u vezi sa Kosmetom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je danas stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona o postizanju kompromisu Beograda i Prištine, istakavši da je to velika promjena u politici Francuske.

Dačić je, povodom jučerašnjih izjava Makrona u Beogradu, ukazao da je francuski predsjednik, ako se prati precizno šta je rekao, istakao potrebu za kompromisom.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je “to velika promena u politici Francuske”. “To je ono o čemu smo mi govorili sve vreme”, dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, to je i ono ka čemu se pomjerila američka administracija, ali američki predsjednik Donald Tramp o tome nije nikada govorio.

“Makron je rekao da je neophodno da se pronađe kompromis između stavova Beograda i Prištine, veoma precizno. Rekao je i da će se lično angažovati. To je velika stvar”, dodao je Dačić.

Dačić smatra da je, ipak, pretjerani optimizam da će do kompromisa Beograda i Prištine doći u narednih nekoliko mjeseci.

“Makron želi tome da se posveti, ali to ne znači da neki drugi akteri sada to sa velikim odobravanjem gledaju. I na Zapadu postoji ta geostrateška igra, nisu tu samo u pitanju Rusija i Kina, nego i Vašington, Brisel i Berlin”, naveo je Dačić.

Govoreći o Makronovom govoru na srpskom jeziku na Kalemegdanu, Dačić je rekao da je “činjenica da je Makron imao veoma emotivan nastup i da je na neki način to doprinelo da osvoji srca Beograđana i građana Srbije”.

Prema Dačićevim riječima, odnosi Srbije i Francuske bili su izuzetno bliski, pa su bili hladni.

“Generalno, postoji ta jedna emocija između Francuske i Srbije. Nama je to bilo potrebnio i zbog nacionalnog integriteta, dostojanstva, to je pokazatelj bliskosti sa jednom velikom svetskom silom, osim Rusije. Da imamo jednog prijatelja sa Zapada”, istakao je Dačić.

Dačić je ukazao da, kako je i sam Makron rekao, Beograd i Pariz ne mogu da vrate vrijeme unazad, ali je potrebno da se resetuju odnosi.

“Mi smo pokušavali i sa drugim zemljama da vratimo odnose, sa SAD i ostvarili smo određeni napredak. Sećate se kako je naš narod bio oduševljen kada je Tramp pobedio na izborima”, rekao je Dačić.

On je naveo da sada ima mnogo više razloga da se kaže “Emanuele Srbine”. “Mi Srbi jesmo skloni preterivanju, ali je posle dužeg vremena ovo bila poseta sa jasnim porukama”, rekao je Dačić.

SRNA

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.