TV K3

android aplikacija

instaliraj

Da ne bacate pare na kremice…

Da ne bacate pare na kremice…

Da li je važno kojim redom nanosite proizvode za negu kože? Ukratko, da.

Čak i ako kupujete najskuplje, najkvalitetnije kreme i maske za negu lica, može se desiti da ne budete potpuno zadovoljni rezultatima ako ih nanosite pogrešnim redom.

I ne samo to, ponekad, pogrešan redosled nanošenja može da dovede i do iritacije kože, koža može postati suva i osetljivija nego ranije.

Dakle, šta “ide” prvo, šta na kraju? Evo šta kaže dermatolog dr Sem Banting iz Londona.

Proizvodi za čišćenje lica

Uvek je dobra ideja temeljno očistiti lice, tako da bi to trebalo da bude vaš prvi korak. Potreban vam je kvalitetan proizvod, koji će temeljno ukloniti ostatke šminke, sredstava za zaštitu od sunca, masnoću i prljavštinu koja se nakupi tokom dana.

“Ali, najvažnije je da izaberete proizvod koji odgovara vašem tipu kože, u suprotnom može se desiti da vam isuši kožu ili zapuši pore”, objašnjava dr Banting za “Indipendent”.

Proizvodi za toniranje kože

Ovo nije neophodan korak, ali toniranje ide posle čišćenja lica.

“Savremeni proizvodi za čišćenje lica lepo se ispiraju i ne remete pH vrednost kože, tako da su tonici često suvišni”, kaže dr Banting.

Naravno, ovo će zavisiti od tipa kože i vaših navika, ali eto, možete da uštedite i “preskočite” tonik za lice.

Serumi i kreme protiv bubuljica

“Serumi i kreme protiv bubuljica spadaju u kategoriju ‘aktivnih’ proizvoda, što znači da imaju određenu korektivnu ulogu”, objašnjava dr Banting.

Nanose se na određena mesta na licu, u odgovarajućoj dozi, zbog aktivnih sastojaka koje sadrže. U zavisnosti od namene, mogu sadržati recimo salicilnu kiselinu (sredstva protiv bubuljica), ili retinol (serumi protiv bora i starenja kože), ali u oba slučaja delovaće najbolje ako ih nanesete na temeljno očišćenu kožu lica.

Kreme za negu područja oko očiju

Ovo je takođe “opciona” kategorija, ali ako koristite posebnu kremu za negu ove osetljive zone, ona se nanosi posle seruma.

Hidratantna krema

Sledeći korak u vašoj rutini trebalo bi da bude hidratantna krema, koju bi uvek trebalo da nanosite pokretima odozdo naviše.

Krema za zaštitu od sunca

Ovo bi trebalo da bude “poslednji korak”.

“Ako vodite računa o svom zdravlju , ne smete preskakati proizvode za zaštitu od sunca”, savetuje dr Banting.

I nemojte da vas “prevare” oblaci. To što ne vidite Sunce, ne znači da štetni zraci ne stižu do vaše kože.

mondo.ba

Komentarišite

Your email address will not be published.