TV K3

android aplikacija

instaliraj

Da li su nuklearne probe razlog retkih oblika raka u jednom dijelu SAD?

Da li su nuklearne probe razlog retkih oblika raka u jednom dijelu SAD?

Dugo očekivana studija o riziku od raka za stanovnike Nju Meksika koji žive u blizini mesta prvog testiranja atomske bombe najverovatnije će biti objavljena 2019, saopštio je Nacionalni institut za rak.

Portparol instituta Majkl Levin rekao je da naučnici ispituju podatke o ishrani i izloženosti radijaciji ljudi koji su živeli blizu poligona na kome je tokom Drugog svetskog rata izvedena proba pod šifrovanim nazivom “Triniti”, i da očekuju da istraživanje završe početkom sledeće godine.

Levin je rekao da bi trebalo da bude objavljena u nekom naučnom časopisu do proleća.

Ta najava dolazi u vreme kada potomci porodica iz okolnih zajednica vrše pritisak na Kongres da ih uključi u savezni Zakon o nadoknadi zbog izloženosti radijaciji. Potomci tvrde da je “Triniti” doveo do toga da generacije porodica pate od retkih oblika raka i ekonomskih teškoća.

Zakon trenutno pokriva samo područja u Nevadi, Arizoni i Juti koje se nalaze niz vetar od poligona.

Naučnici koji su radili u Los Alamosu, u Nju Meksiku, razvili su atomsku borbu u okviru “Projekta Menhetn”, koji je obezbedio obogaćeni uranijum za bombu. U tajni program su bila uključena i postrojenja u Ou Ridžu u Tenesiju i Henfordu u Vašingtonu.

Bomba je testirana u pustinji blizu gradova sa latino i indijanskim stanovništvom.

Stanovništvo nije znalo da je u probama bilo korišćeno atomsko oružje sve dok SAD nisu bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki i rat se završio.

Foto: Thinkstock

Izvor: Beta

Komentarišite

Your email address will not be published.