TV K3

android aplikacija

instaliraj

Cvijanovićeva i Čubrilović odaju poštu žrtvama “Veleizdajničkog procesa”

Cvijanovićeva i Čubrilović odaju poštu žrtvama “Veleizdajničkog procesa”
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović položiće danas u Banjaluci vijence na spomeniku žrtvama “Veleizdajničkog procesa”, povodom obilježavanja Dana oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

Cvijanovićeva i Čubrilović će vijence na spomenik položiti u 10.00 časova na groblju “Sveti Pantelija”.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd. U toku novembra srpska vojska oslobodila je i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra – na Aranđelovdan ušla je u Banjaluku.

Banjalučki “Veleizdajnički proces” austrougarske vlasti vodile su od novembra 1915. godine do aprila 1916. godine protiv 156 Srba koji su bili intelektualna elita tog vremena.

Od ukupno 17 “veleizdajničkih procesa” koji su vođeni u BiH, ovo je bio najveći i uzburkao je evropsku javnost, a posebno je poznat po opsežnoj akciji borbe za pomilovanje 16 rodoljuba osuđenih na smrtnu kaznu.

Španski kralj Alfonso Trinaesti angažovao se za vrijeme Prvog svjetskog rata za pomilovanje srpskih rodoljuba koji su bili osuđeni na smrt.

(SRNA)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.