Cvijanović: Štetno dalje eksperimentisanje sa dejtonskom strukturom

November 19, 2016, 12:22 pm

Cvijanovićeva je poručila da je Vlada čvrsto opredijeljena da zaštiti nadležnosti Srpske, da se odupre svim izazovima i da nastavi da vodi odgovornu, odlučnu i nenasilnu politiku da bi zaštitila prava svojih građana legitimnim, zakonskim i demokratskim metodama.

Ona je podsjetila da je u posljednje dvije decenije, uz potpuno zanemarivanje demokratskih postupaka, međunarodnog i domaćeg prava, a prvenstveno korištenjem neograničenih ovlaštenja visokih predstavnika međunarodne zajednice, čija je glavna funkcija trebalo da bude zaštita i primjena potpisanog sporazuma, Dejtonski sporazum jednostrano mijenjan.

“Kroz intervencionizam međunarodne zajednice otet je značajan broj dejtonskih, odnosno ustavnih nadležnosti entiteta uz zaobilaženje demokratske volje konstitutivnih naroda, i to je postao glavni uzrok većine aktuelnih političkih problema u BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su nezakonite promjene ustavne stukture, koje su proveli visoki predstavnici svojim nametnutim odlukama, dovele upravo do onih devijacija i problema koje je sporazum nastojao da spriječi.

“Decentralizovana struktura uspostavljena Dejtonskim sporazumom podrazumijeva funkcionalnu vlast uz svođenje političkog konflikta na najmanju mjeru. Međutim, to se ne poštuje, a nezakonite promjene dejtonske strukture učinile su BiH gorom, a ne boljom”, konstatovala je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da je Dejtonskim sporazumom zaustavljen tragičan građanski rat u BiH, ali i uspostavljena dugotrajna decentralizovana struktura i održivi politički sistem u BiH, koji i danas predstavlja garanciju mira, stabilnog razvoja i demokratije.

Ona je navela da su entiteti, kao potpisnici međunarodnog sporazuma, stekli međunarodno-pravni legitimitet, dok je BiH formirana kao složena državna zajednica sa minimalnim nadležnostima, sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Upravo je Dejtonski sporazum potvrdio Republiku Srpsku i osigurao njeno međunarodno prihvatanje i priznanje i predstavnici Republike Srpske insistiraju na njegovom maksimalnom poštivanju”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je osnovni i nezaobilazan pravac djelovanja Vlade Republike Srpske očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske sa svim njenim nadležnostima, stabilnost, odgovornost i funkcionalnost njenih institucija, unapređenje demokratskog ambijenta i jačanje ekonomije, te da je Dejtonski sporazum trajni osnov i okvir za njeno ponašanje i djelovanje.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *