TV K3

android aplikacija

instaliraj

Cvijanović: Srpska ima pravo da se usprotivi oduzimanju nadležnosti

Cvijanović: Srpska ima pravo da se usprotivi oduzimanju nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da institucije Srpske imaju pravo da se usprotive dugogodišnjim nastojanjima bošnjačkim političara da se Srpskoj oduzmu nadležnosti.

Cvijanovićeva je izjavila novinarima da se to ranije radilo preko visokog predstavnika, a sada odlukama Ustavnog suda BiH kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim i proglašava državnom imovinom.

“U tom sudu su tri strane sudije koje su dio pomenute glasačke mašinerije koja po pravilu radi na štetu Srpske, izlazi iz svog mandata i ne štiti ustavnost, već normira i donosi neka pravila koja služe izmjeni Dejtonskog ustavnog sistema”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da Srpska neće više da trpi atmosferu u kojoj svakodnevno treba da rasipa energiju i da se brani od nekih napadača”.

“Želimo da radimo svoj posao, a to je da pokušamo zajedno unaprijediti nešto na ekonomskom, socijalnom i infrastrukturnom planu. Ovo što se dešava je frustrirajuća situacija. Sve što se radi u Srpskoj uvijek je reakcija na nečiju akciju i zadovoljna sam što naše institucije znaju svoj posao, a to je da rade u interesu građana i da u kriznim političkim vremenima donose prave odluke”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je razočaravajuća činjenica da u BiH ne postoje partneri, pa i znanje, da se uradi bilo kakva stvar u okviru BiH, zbog čega postoje dugogodišnji i nepotrebni zastoji kada je riječ o infrastrukturnim i privrednim projektima.

Cvijanovićeva je istakla da se u svemu što o postupcima Srpske kažu federalni političari uvijek osjeti posebno stanje histerije, te da su te reakcije prepoznatljive i očekivane.

“Neobično je da političar tog kalibra /lider SDA Bakir Izetbegović/ priča da neko vrši uslovljavanje kada su oni svu svoju političku borbu i rad koncipirali upravo na uslovljavanju”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su bošnjački političari na tom planu i djelimično odradili formiranje vlasti na nivou BiH i Savjeta ministara.

“Oni su Savjet ministara ostavili bez poluga za provođenje određenih politika. Dakle, oni su uslovili taj proces i kada je riječ o kadru. Ta atmosfera je kompletno trula i ovdje, ili se stvari moraju postavljati na pravi način i krenuti ispočetka, ili će biti veoma teško pričati o bilo kakvim zajedničkim aktivnostima i poslovima”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je odbacila optužbe bošnjačkih političara da predstavnici Srpske blokiraju rad zajedničkih institucija BiH.

“Šta ima tamo da se blokira. Tamo je sve godinama paralisano, zamrznuto, neinventivno, nekreativno, nespremno za dogovor, nefunkcionalno i blokirano. Više od godinu dana bilo je blokirano uspostavljanje vlasti a onda je to urađeno djelimično”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su bošnjačke partije navikle da kukaju, da strancima pričaju da neko ugrožava BiH i da svu svoju mržnju pokazuju prema Srpskoj.

“Kakav je to ambijent i kako neko misli da neke institucije treba da opstanu samo zato jer će ih štititi neki stranac? Valjda neko treba pokazati interes da radi ako zaista želi da gradi državu i da je čuva”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je ponosna što u Republici ne stanuje nikakva mržnja.

“Hoćemo da razvijamo Srpsku i nije nam smetnja niko ko hoće da poštuje Republiku”, poručila je Cvijanovićeva. http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.