TV K3

android aplikacija

instaliraj

Cvijanović: Rezolucije o Srebrenici u funkciji destabilizacije

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Banjaluci da su inicijative za donošenje rezolucija o Srebrenici u funkciji destabilizacije i daljeg udaljavanja naroda u BiH.

Cvijanović: Rezolucije o Srebrenici u funkciji destabilizacije

– Svi koji su predlagači takvih rezolucija moraju da vode računa kakve će to prilike ili neprilike prouzrokovati u državi na koju se odnose”, rekla je Cvijanovićeva i ocijenila da su takve inicijative i svojevrsni udar na Srpsku.

Mediji su danas objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN, a da su “glavne mete” ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od dešavanja u Srebrenici Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik.

Mediji navode da se Velika Britanija na ovaj način priključila SAD i Njemačkoj, koje su već pokrenule svoje akcije za slabljenje Srpske i predsjednika Dodika.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson potvrdio je da Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi proces izrade nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom će biti obilježeno 20 godina od zločina u Srebrenici, ali je istakao da se sadržaj rezolucije još dogovara.

Takođe, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi sutra da razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a BiH, te Zaim Backović iz BPS-a.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je stvar parlamenta BiH kako će se na sutrašnjoj sjednici “postaviti” prema rezoluciji o Srebrenici, podsjetivši da je stav Srpske da ne prihvata takvu rezoluciju.

Rezoluciju o Srebrenici nedavno je i Narodnoj skupštini Republike Srpske podnio potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić.

Cvijanović: Reformska agenda isključiva nadležnost entiteta

Cvijanovićeva očekuje da se Savjet ministara BiH, kada je riječ o reformskoj agendi, obrati entitetskim vladama, s obzirom da je njen sadržaj u isključivoj nadležnosti Srpske i Federacije BiH.

– U sadržaju ovog dokumentu je nešto minimalno što je u nadležnosti Savjeta ministara BiH, a poznato je da radne grupe i danas razgovaraju o njegovoj konačnoj verziji, rekla je Cvijanovićeva i podsjetila da je Vlada Srpske prije nekoliko dana razmatrala tekst reformske agende na koju je nekoliko ministarstava imalo intervencije.

Premijerka Srpske kaže da se tražilo da te intervencije budu dio konačnog teksta reformske agende za BiH.

– Međutim, ovdje imamo neki drugi problem, jer je usaglašavanje agende jedno, a drugo je da smo tražili da svaki dio vlasti, koji je sastavni dio agende, bude odgovoran, što nisam primjetila, jer je parlament BiH odbio da ratifikuje sporazum sa Svjetskom bankom da bi bila dobijena sredstva na osnovu izvršenih reformi, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da ne vidi svrhu usaglašavanja o bilo kakvim agendama ako će neki dio vlasti u BiH blokirati drugi.

– Ne smije biti blokiranja ako se o nečemu postigla saglasnost. Očekujem od Savjeta ministara da uradi svoj dio posla, koji nije urađen iz politikantskih razloga, a namjera je bila jasna – idemo blokirati Srpsku i njenu Vladu, jer računa na novac od Svjetske banke, pa ćemo se na taj način svetiti nekoj vladajućoj većini koja je drugačija na entitetskom nivou, kaže Cvijanovićeva.

Komentarišući dio radne verzije evropske agende u kojem se navodi da je moguća privatizcije “Elektroprivrede Srpske”, Cvijanovićeva je naglasila da u Srpskoj to nije moguće.

– Svaki put kada se razgovara sa međunarodnim kreditorima i organizacijama, uključujući i EU, potenciraju da u FBiH nije izvršena privatizacija ‘Telekoma’ i navode da treba da ‘Elektroprivreda’ bude privatizovana. Svaki put smo im rekli, ali i pokazali aktima, da za nas takva privatizacija nije opcija, istakla je Cvijanovićeva.

Vlada redukovala troškove

Cvijanovićeva je izjavila da su svi troškovi Vlade Srpske redukovani i da nema bahatosti i rasipništva.

– Kada čitate revizorske izvještaje onda se mora razlučiti da li ima elemenata koji su krivično djelo ili je riječ o proceduralnim problemima, što ne govori da ima bahatog trošenja novca u ministarstvima. Moguće je da u funkcionisanju sistema ima proceduralnih i nekih drugih grešaka, ali nema nikakve bahatosti i rasipništva, rekla je Cvijanovićeva, komentarišući revizorske izvještaje u određenim ministarstvima.

Ona je istakla da su se neki korisnici određenih donacija i sredstava iz budžeta Srpske više rasipnički ponašali. Naglasila je da se mora vidjeti da ministarstva postupaju po preporukama i da se sve evidentira.

Govoreći o negativnom revizorskom izvještaju za “Banku Srpske”, Cvijanovićeva je navela da je u toku otklanjanje svih negativnosti i da je cilj uspostavljanje stabilizacije.

Komentarišite

Your email address will not be published.