Cvijanović i Honlajn o aktuelnim političkim i bezbjednosnim temama

Cvijanović i Honlajn o aktuelnim političkim i bezbjednosnim temama

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Njujorku sa izvršnim direktorom Konferencije predsjednika glavnih jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Malkolmom Honlajnom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i bezbjedonosnim temama, kao i mogućnostima unapređenja saradnje Republike Srpske i jevrejskih organizacija u SAD.

Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom izrazila zahvalnost na podršci koju Srpska dobija od jevrejske zajednice u SAD, kao i za visok stepen razumijevanja za sve ono što Srpska promoviše, a što doprinosi izgradnji još boljih odnosa jevrejskog i srpskog naroda.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će dosadašnja uspješna saradnja između države Izrael, jevrejske dijaspore i Republike Srpske biti nastavljena i u budućnosti.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o bezbjednosnim izazovima u regionu i svijetu, pri čemu je zajednički ocijenjeno da terorizam predstavlja globalnu prijetnju koja zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman domaćih i međunarodnih snaga.

Predsjednica Vlade Srpske je istakla da je neophodno da se o ovom pitanju otvoreno razgovara, te da je u tom smislu od izuzetnog značaja što je u posljednjem izvještaju Stejt departmenta o stanju bezbjednosti u BiH, prepoznato da je terorizam ozbiljna prijetnja u BiH.

Naglasivši da borba protiv terorizma ostaje jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske, predsjednica Cvijanović je dodala da je za suzbijanje ove vrste bezbjednosnih prijetnji potrebna volja svih političkih aktera u BiH kako bi se na ozbiljan način pristupilo suočavanju sa izazovima koji su prisutni u regionu Zapadnog Balkana, ali i u širim globalnim okvirima.

Nakon sastanaka u Njujorku, predsjednica Vlade Srpske posjetu SAD nastavlja u Vašingtonu, gdje će učestvovati na redovnoj proljećnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fond.

 

(RTRS)

Komentarišite

Your email address will not be published.