TV K3

android aplikacija

instaliraj

Čudna pravila i zakoni širom svijeta: Evo gdje ne smijete žvakati žvaku, zviždati, nositi štikle…

Čudna pravila i zakoni širom svijeta: Evo gdje ne smijete žvakati žvaku, zviždati, nositi štikle…

Zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa s ciljem da preduprijede određena nepoželjna ponašanja očigledno su se vodile izrekom “Sto ljudi, sto ćudi”

Zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa s ciljem da preduprijede određena nepoželjna ponašanja očigledno su se vodile izrekom “Sto ljudi, sto ćudi”.

Tako su u svoje zakonike uvrstile i pravila koja nama danas djeluju veoma neobično.

Žvakanje žvake u Singapuru

Žvakaća guma proizvod je koji bi trebalo izbjegavati dok ste u ovoj zemlji – izuzetak od pravila je nikotinska žvaka. Propis koji zabranjuje žvakanje uveden je s idejom da se ulice ne prljaju dodatno ovom ljepljivom masom.

Nema dizanja stopala s pedale bicikla

Ako vozite bicikl u Meksiku, zabranjeno je tokom vožnje skidati stopalo s pedale. Ovo pravilo uvršteno je u zakonik davne 1892. godine, prenosi “This is Insider”, s ciljem veće sigurnosti. Nema, međutim, zabrane vožnje “bez ruku”, pa tako sebi možete dati oduška ako volite “ludu vožnju”, a stjecaj okolnosti bude takav da se nekim slučajem nađete u Meksiku, a na biciklu.

Ne šetajte goli u Švicarskoj

Iako je nama teško zamislivo da nagi krenemo u šetnju i nije nam jasno zašto bi ikome takvo nešto uopće palo na pamet, Švicarci po običaju misle na sve, pa su u zakon uvrstili i pravilo kojim se zabranjuje “gola šetnja”, za slučaj da neko dođe na tu ideju.

Hranjenje golubova u Veneciji

Onome kome padne na pamet nahraniti ove ptičice na Trgu Svetog Marka u Veneciji prijeti kazna od čak 700 dolara (627 eura). U obrazloženju gradskih vlasti stoji da “golubovi potencijalno mogu ugroziti zdravlje čovjeka, kao i da su štetni po spomenike”.

Zviždanje u Kanadi 

Grad Petrolija u okrugu Ontario u Kanadi, s ciljem očuvanja mirne atmosfere, postavio je zabranu pravljenja buke vikanjem, zviždanjem ili glasnim pjevanjem u bilo koje doba dana.

Visoke štikle u Grčkoj

Ukoliko ste u posjeti historijskim znamenitostima, preporuka je – nikako na štiklama. Iako nam nije jasno zašto bi iko na visokim potpeticama krenuo u obilazak ruševina, gdje je teren svakako neravan i nezgodan, izgleda da je ovakvih slučajeva bilo, s obzirom na to da su Grci morali ovakvo pravilo ozvaničiti kako bi osigurali svoje znamenitosti od eventualnih oštećenja.

U Njemačkoj ne smijete ostati bez benzina na autoputu

Dok vozite njemačkim drumovima, bilo bi dobro da pored brzinomejra povremeno bacate pogled i na kazaljku koja pokazuje preostalu količinu benzina u rezervoaru. Ukoliko u Njemačkoj ostanete na cesti bez goriva, morate platiti kaznu od 80 eura.

Avaz.ba

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.